Petter Stordalen: "Vi ska hylla alla de som gick i konkurs"

Breakit i Almedalen Almedalen 2019
Petter Stordalen: "Vi ska hylla alla de som gick i konkurs"

Petter Stordalen på Breakits scen i Almedalen. Foto: Caroline Englund

Tobias Blixt

Reporter

Hotellkungen gick igång på entreprenörers misslyckanden när han besökte Breakits trädgård i Almedalen.

Regnet vräkte ner i Almedalen under tisdagseftermiddagen och Breakits och Nordic Innovations tält gav nästan vika på grund av vattenmassorna. Trots det var både tält och trädgård fullpackad av människor som hade samlats för att lyssna på när hotellkungen och miljardären Petter Stordalen höll hov.

Det bjöds på roliga historier om entreprenörens misstag och framgångar, liksom en hel del om alla galna projekt som den norske entreprenören åtagit sig genom åren. 

En diskussionspunkt som ryckte tag lite extra i Petter Stordalen var förutsättningarna för alla människor som funderar på att göra slag av sin dröm och starta företag. Vikten av att våga satsa – och kanske misslyckas.

“Om någon misslyckats. Vet du vad folk har en tendens att säga? 'Det var det jag visste, jag sa att du satsade för tidigt, att ni var för expansiva'. Alla de som går i konkurs – vi ska hylla dem för att de vågade satsa! För utan dem som inte lyckas så får vi inte fram de som gör det”, ropar Stordalen från scenen för att sen fortsätta;

“Jag har varit med och misslyckats med så många företag, tror ni jag ger upp för det? Något lyckas vi med; så försök igen, du lyckas nästa gång.”

Han tar även Spotify som exempel.

"Hur många företag har inte misslyckats innan Spotify lyckades? Hur många företag går det inte på varje företag som omsätter hundra miljoner?"

"Vi får inte stigmatisera de som går i konkurs, för att de går i konkurs. De trodde på en dröm och vågade satsa."

Efterkloka människor har han med andra ord inte mycket till övers för. Misstag sker och själv har han gjort sin beskärda del av dem, förklarar han från scenen. Han berättar bland annat om hotell-satsningar i både Danmark och Stavanger som misslyckats, historier som lockar till många skratt från publiken.

Lärdomen landar till slut i vikten av att testa och våga misslyckas.

“Ibland går det inte. Men lyckligtvis har vi gjort fler bra saker än dåliga, så det går lagom bra.”

Läs fler artiklar
LÄS MER