Min Doktor gör som konkurrenterna – börjar sluka fysiska vårdcentraler

Min doktorHälsaNätläkare

Jonas Vig, vd på Min Doktor. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ännu en nätläkare satsar på fysiska vårdcentraler.

I veckan stod det klart att nätläkaren Doktor.se planerar att köpa 20 fysiska vårdcentraler.En satsning som backas upp med 150 miljoner kronor från ägarna. 

"Nu har vi paketerat för en väldigt aggressiv uppskalning”, kommenterade grundaren Martin Lindman. 

Kry satsar också på fysisk vård – och nu följer nätläkaren Min Doktor i konkurrenternas spår. 

När Breakit träffar Jonas Vig, vd för Min Doktor, har de precis skrivit under köpet av Din Vårdcentral i Nyköping. 

”Det känns jättekul och vi ser fram emot att jobba med dem för att se hur vi kan vidareutveckla vårt vårderbjudande”, säger Jonas Vig. 

ICA-gruppen, som äger Apotek Hjärtat, har investerat en halv miljard kronor i nätläkaren. Min Doktor har sedan tidigare etablerat mindre kliniker med sjuksköterskor, som erbjuder lättare vård, i anslutning till apoteken.

Det här blir dock den första "riktiga" vårdcentralen och Jonas Vig flaggar för att fler uppköp kan vänta. 

”Vi har pratat med vårdcentralen en längre tid och haft flera dialoger. Den modell vi haft tidigare, att verka genom en annan vårdcentral, har inte varit långsiktigt hållbar”, säger Jonas Vig.

Beslutet ska ses i skenet av att SKL nyligen sänkte ersättningen till nätläkarna, alltså den totala summan de får från patienter och landsting per besök. 

Det här ritar om spelplanen på flera sätt. Uppköpet ökar den egna kontrollen i och med att nätläkaren slipper leverera digital vård som underleverantör till en extern vårdcentral. 

Mest anmärkningsvärt är det dock att Min Doktor nu kan registrera sig i Region Sörmland eftersom vårdcentralen är etablerad där. Sörmland är attraktivt med sina noll kronor i patientavgift, istället för vanliga 250 kronor, och flera av konkurrenterna är redan etablerade här.

Min Doktor är alltså tvungna att flytta till Sörmland för att kunna konkurrera på lika villkor, även om tanken är att avgiften ska höjas till 100 kronor.  

”Vi tycker det är konstigt att ha olika patientavgifter och önskar att det fanns en harmoniserad avgift i hela landet". säger Jonas Vig. 

När Breakit tidigare frågat nätläkaren om eventuell etablering i Sörmland har budskapet varit att man avvaktar.

”Vi avvaktade flera saker. Nu har vi fått en tydligare förståelse för vad Sörmland vill med digital vård. De har visat att de vill gå i bräschen för digitala vårdgivare."

I dag finns runt 2.000 patienter listade på vårdcentralen i Nyköping som kommer att drivas vidare tillsammans med den tidigare ägaren. 

Samtidigt pågår utrullning av de mindre klinikerna, som inte ska förväxlas med vårdcentraler, som drivs tillsammans med Apotek Hjärtat.  Ambitionen är att öppna 80-100 sådana inom loppet av fem år.

Min Doktor har tagit in totalt 870 miljoner kronor i riskkapital och Jonas Vig utesluter inte att det blir aktuellt att fylla på kassan igen.

Nätläkaren har i nuläget inga planer på att satsa utrikes och menar att det finns gott om utvecklingsmöjligheter på den svenska marknaden.

”Vi vill kombinera digital vård med ett stort och starkt kliniknätverk för att kunna ta hand om fler patientgrupper, inklusive kroniker och komma in tidigare och förebygga att folk blir sjuka”.

Läs mer