Efter stjärnornas krav – nu begränsar Spotify sin musiktjänst

Efter stjärnornas krav – nu begränsar Spotify sin musiktjänst

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Enligt uppgifter till Wall Street Journal kommer Spotify ge vika för superstjärnornas krav.

Taylor Swift, Adele och nu senast Coldplay. Antalet superstjärnor som beslutat sig för att bojkotta Spotify blir bara fler och fler, och bakgrunden till bojkotten kan bland annat härledas till den svenska musiktjänstens gratismodell.

Taylor Swift har exempelvis krävt att hennes album enbart ska finnas tillgängliga på betalversionen av Spotify, vilket torde ha att göra med en kombination av ideologiska och ekonomiska skäl: Strömningar från betalande användare genererar högre roylatiy-utbetalningar till artisterna i fråga. 

Nu verkar Spotify ha beslutat sig för att ge vika för artisternas påtryckningar. Enligt källor till Wall Street Journal har Spotify planer på att låta utvalda artister släppa sina nya album så att enbart deras 20 miljoner betalande kunder kan lyssna på musiken

Enligt Wall Street Journal kommer musiktjänsten att testa det nya upplägget framöver och därefter utvärdera hur strategin påverkar användandet och antalet nya prenumeranter. 

Exakt vilka artister som kommer att beröras återstår att se.

Att man överväger att frångå sin ursprungsmodell är ett stort steg för den svenska musiktjänsten. Fram tills idag har Spotify konstant hävdat att deras gratismodell är gynnsam för såväl artister som användare. Bolagets grundare och vd Daniel Ek brukar förklara att gratisanvändare över tid konverterar till betalande användare.

En begränsning av gratisversionen riskerar att göra gratisprodukten mindre attraktiv för konsumenterna, vilket i sin tur kan komma att driva lyssnarna som ännu inte är beredda att betala för musik till konkurrerande plattformar så som exempelvis Youtube.

Hur det kommer påverka användartillväxten för Spotify återstår att se.

Beslutet att ge vissa artister en "gräddfil" lär även skapa nya dilemman för Daniel Ek. Om en artist tillåts släppa sin musik så att enbart betalande användare kan strömma låtarna så kommer fler vilja följa samma spår. Det skulle på sikt kunna sätta Spotify i en svår position där vissa kommer få sin vilja igenom, medan andra inte kommer att få det.

Uppdatering: I en kommentar till Breakit meddelar Spotify att:

"Vi står till hundra procent bakom vår modell som inkluderar en gratis, annonsfinansierad del och ett mer omfattande Premium-erbjudande. Vi tror att detta är det bästa sättet att leverera musik till fans, skapa värde för artister och låtskrivare samt för att växa industrin i sin helhet."

Bolaget kommenterar även Coldplay-situationen, som hittills inneburit att gruppens musik finns på Apple Mucis, men inte på Spotify.

"Vi diskuterade en rad olika kampanj-upplägg i samband med släppet av Coldplays nya album, men beslutade tillsammans med deras management att det bästa för fansen är om albumet släpps på gratis- och betalversionen samtidigt - nu på fredag. "

Läs fler artiklar
LÄS MER