Sök

Spotifys "skivbolagsdödare" skrotas – efter bara 10 månader

SpotifyMusik

Daniel Ek, Spotify. Foto: Henrik Montgomery/TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Nu stänger Spotify testet med en direktuppladdningstjänst för nya artister.
Artisterna uppmanas att flytta sina låtar.

I höstas gick Spotify ut med att man skulle låta osignade artister ladda upp sin musik direkt på plattformen. Dessutom köpte Spotify in sig i den digitala distributionstjänsten Distro Kid

Nya artister som skippar traditionellt skivbolag skulle kunna kunna distribuera sin musik sömlöst även till andra plattformar.

Allt detta tolkades som att Spotify nu på allvar tog små steg för en framtid där de traditionella skivbolagens roll utmanas. Den som valde att ladda upp sin musik direkt skulle nämligen få 50 procent av intäkterna – vilket är betydligt mer än vad en ny artist som släpper sin musik via ett skivbolag brukar få. 

En och annan skivbolagsboss lär har lagt pannan i djupa veck.

Men nu meddelar Spotify – något oväntat – att man skrotar direktuppladdningstjänsten, som beta-testats de senaste 10 månaderna. 

"I dag meddelade vi de deltagande artisterna om vårt beslut att stänga ned beta-programmet", skriver Spotify i ett blogginlägg

Bolaget ger inte många ledtrådar till varför tjänsten skrotas.

Spotify skriver att det är bättre om företaget istället satsar på att jobba tillsammans med de många distributörer som redan finns, samt lägger kraft på att utveckla sin plattform Spotify for artists.

"Det bästa sättet för oss att serva artister är att fokusera våra resurser på att utveckla verktyg inom områden där Spotify kan dra unik fördel av dem", skriver Spotify på bloggen. 

De artister som har laddat upp musik direkt till Spotify ombeds flytta sina alster till en annan tjänst. Tjänsten har under beta-testet varit tillgänglig för utvalda artister i USA.

Läs mer