Carolin Solskär på Nordic Tech House om Datainspektionens granskning: "Bara ett mejl"

Nordic Tech Housee-handelKarriär

Carolin Solskär.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Isabella Löwengrips bolag Nordic Tech House har uppmärksammats stort för sina planer på att testa ansiktsigenkänning – något som nu ska granskas av Datainspektionen.
Men enligt bolagets innovationschef Carolin Solskär är mediernas rapportering överdriven.
”De har skickat över några frågor”, säger hon till Breakit.

Techprofilen Carolin Solskär besökte under måndagen Breakit och Play'n GO:s scen i Almedalen. Där berättade hon bland annat om sin karriärresa, från att ha jobbat som sjöman i nio år (från 14 års ålder!) till att få en livskris som 23-åring – vilket i sin tur ledde in henne på techspåret.

”Min pojkvän sa att IT är framtiden och att det är där allting kommer att hända och det gjorde mig nyfiken” säger hon om beslutet att överge livet på havet.

Carolin Solskär fick senare jobb på Microsoft och hösten 2017 blev hon ett känt namn i Sverige då hon tog initiativ till Metoo-manifestationen som engagerade tiotusentals människor runt om i Sverige att gå ut och demonstrera mot sexuella trakasserier. 

Ett år senare bestämde hon sig för att lämna Microsoft och bli innovationschef på Isabella Löwengrips bolag Nordic Tech House.

Nordic Tech House brukar beskrivas som en startupfabrik som investerar i och hjälper bolag med den digitala resan. Det kan handla om alltifrån hur ett företag sköter sociala medier till hur man använder ny teknik för att sälja mer. 

Förra veckan rapporterade flera medier, däribland Breakit, att Datainspektionen ska granska just Nordic Tech House och bolagets planer på att testa en ny teknik – ansiktsigenkänning – i en butik som ska öppna i Gallerian i Stockholm.

Men enligt Carolin Solskär är medierapporteringen om granskningen överdriven.

"Datainspektionen vill lära sig mer om tekniken och har därför skickat över några frågor i ett mejl, vilket vi välkomnar", säger hon till Breakit. 

Men planerna på att testa den nya tekniken är långt ifrån skrotade. Förhoppningen är enligt Nordic Tech House vd att testa tekniken i höst.

Vill starta nya företag

Men Nordic Tech House arbetar inte bara med att testa nya tekniker – de startar också företag. Än så länge har de startat ett eget bolag, Hermine Hold – som säljer håraccessoarer. Bolaget drivs tillsammans med Ideal of Swedengrundarna Joachim Lindström och Filip Ummers och målet är att bli ett miljardbolag på bara fem år. 

Enligt Carolin Solskär hoppas Nordic Tech House på att starta och driva fler egna bolag.

”När vi hjälper de bolagen vi investerar i testar vi hela tiden vad som funkar. När vi får ihop alla delarna kommer vi att vara grymma bolagsbyggare. Målet är att i framtiden ha ett litet imperium av grymma bolag som vi själva har startat

Isabella Löwengrips lämnade nyligen styrelsen i Nordic Tech House och Hermine Hold. Anledningen är, enligt Carolin Solskär, att hon ska flytta till New York och kommer att ha mindre tid att lägga på styrelsearbete i Sverige.

Läs mer