MP-toppens delningsutspel – vi måste börja hyra kläder

Almedalen 2019
MP-toppens delningsutspel – vi måste börja hyra kläder

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Kan bli jackpott för en del svenska startups.

Partiledarnas tal i Almedalen brukar sällan innehålla någon flirt med startup och techvärlden. Men när Miljöpartiets språkrör Per Bolund inledde politikerveckan under söndagskvällen kom han med ett utspel kring delningsekonomi.

Varför ses det som självklart att hyra skidutrustningen, men inte skidkläderna? Det frågade Per Bolund retoriskt på scenen i Visby.

MP-toppen vill att vi ska dela mer, reparera mer och köpa mer second hand. För att få det att bli verklighet vill Miljöpartiet införa ett nytt RUT-liknande avdrag. 

"Nu tar vi snart nästa steg med ett nytt HYBER-avdrag som gör det ännu billigare och enklare att dela saker med varandra. Det kommer också att sänka kostnaden för att köpa saker begagnat och reparera de saker vi redan har. Och det skulle kunna skapa 10.000 nya jobb", sade Per Bolund under sitt första almedalstal som språkrör enligt SVT

Om det blir verklighet skulle ett sådant avdrag kunna innebära ett lyft för ett flertal svenska startups som har jobbar för att vi ska hyra våra kläder istället för att köpa dem. Ett exempel är bolaget It’s Re:Leased, som hyr ut kläder vecko- eller månadsvis.

"Efter 15 år i branschen gnagde något inom mig. Vi har byggt in oss i en modell där produktionen av och logistiken kring mode gör det till den näst mest förorenande industrin vi har", sade grundaren Johanna Norrman nyligen till Breakit.

Per Bolund var i sitt tal inne på samma spår.

"Vi konsumerar 14 kilo kläder per person varje år. Nästan ingenting återvinns. Av 100 kronor som ett svenskt hushåll lägger på att köpa saker så går 98 kronor till att köpa nya prylar. Två kronor går till att reparera eller vårda", sade han.

Idén om ett avdrag kommer från en utredning som presenterades 2017. Ett liknande förslag kring cirkulär ekonomi finns också med i den så kallade januariöverrenskommelsen mellan S, MP, L och C. 

Läs fler artiklar
LÄS MER