Från entreprenör till investerare – nu ska Martin Wattin satsa miljarder på svenska startups via Inbox Capital

Inbox Capital
Från entreprenör till investerare – nu ska Martin Wattin satsa miljarder på svenska startups via Inbox Capital

Breakit

Martin Wattin har flera av Sveriges hetaste techbolag i portföljen - här talar han ut om sin investeringsfilosofi.

I december 2015 gjorde MArtin Wattin sin första stora intervju om sina investeringsplaner. Breakit återpublicerar här intervjun.

E-hälsobolaget Min Doktor, blockchain-bolaget KNC Group, rabattappen Rabble, auktionssöktjänsten Barnebys och fiskecommunityt Fishbrain – listan på Inbox Capitals investeringar de senaste åren kan göras lång.

Och längre ska den bli.

”Vi investerar i onoterade techbolag med globala ambitioner, gärna med Sverige som bas. I Europa går det fortfarande att göra investeringar på A-rundenivå, men i USA är konkurrensen tuffare”, säger Inbox Capitals nye vd Martin Wattin, som förklarar att bakgrunden som entreprenör är hans främsta bidrag till det svenska ekosystemet. 

Vi träffas på stamhaket Brillo på Stureplan i Stockholm. Några bord bort sitter den andra halvan av Inbox Capital, hans far John Wattin. 

”Så här är det nästan varje dag. Vi väljer samma restaurang”, säger Martin Wattin.

1977 grundade pappan John Wattin tillsammans med några kollegor IT-konsultbolaget Enator, som senare såldes till Tieto. John Wattin var även tidig investerare i databasföretaget Mysql – ett lyckat drag som lade en betydande grund för det kapital som Inbox Capital nu förvaltar. 

För sonen, Martin Wattin, var karriärvägen som entreprenör också tidigt utstakad. Att han under tolv års tid höll på att bygga ett bolag är en del av hans story och han brukar skämta om att det var "ett rakt streck uppåt".

”Det tog fyra år innan vi 2004 hittade vår grej med Contur Software/Ilabber (ett IT-konsultbolag som senare blev ett mjukvaruföretag). Fram tills dess harvade vi runt, höll på att gå i konkurs, fick säga upp folk – tuffa beslut och en del av entreprenörskapet som absolut inte är glamoröst. Men det är extremt lärorikt", säger Martin Wattin.

2011 såldes Contur Software till amerikanska Accelrys och Martin Wattin gick från att vara entreprenör till investerare med fokus på att hitta disruptiva affärsmodeller, där den gemensamma nämnaren är hög risk och globala möjligheter.

Han förklarar att Inbox Capitals generella idé är att investera 5 till 30 miljoner i tre till fem bolag per år - gärna i bolag som har kommit lite längre och där KPI:erna, relevanta mätpunkter, växer. Initial lönsamhet är inte det viktigaste.

Martin Wattin lyfter fram Fishbrain, som nyligen kunde stoltsera med en miljon användare, som ett skolboksexempel.

”Bolaget har vuxit kraftigt och alla KPI:er pekar åt rätt håll, användarna kommer tillbaka och man skalar i USA. Ett perfekt bolag att gå in i.”

Men vad finns det egentligen för förväntningar? Det måste kunna bli bra, förklarar Martin Wattin, som rent ekonomiskt har som mål att kunna göra tio gånger pengarna på sina investeringar. Även om det inte alltid blir så måste potentialen finnas, säger han.

Hög avkastning likställs ofta med hög risk, men själv tycker Martin Wattin att ”hög risk” i stället borde benämnas som ”medveten risk”. Enligt honom gör många entreprenörer misstaget att försöka bevisa att en investering inte är riskfylld. Ofta när en investerare backar ur är det för att entreprenören inte förstår risken.

”När jag tittar på en investering gör jag bedömningen vari risken ligger. Jag måste förstå vad de här killarna och tjejerna ska göra. Kommer de att lyckas? De kanske har lyckats i Sverige och satt ner foten i England – men hur kommer det att gå i USA? I andra fall kanske det handlar om teamet. Kommer de klara av att exekvera på det de gör? Är vd:n tillräckligt stark? Man jobbar hela tiden med att minimera sin risk och hela tiden med att ta medvetna risker. Frågan jag ställer mig är: är det här en risk som jag kan hantera?”.

Vd:n och teamet är viktigast för ett investeringsbeslut, enligt Martin Wattin.

"Ett bra team kan göra en dålig idé till något bra, på samma sätt som ett dåligt team kan göra en positiv grej till skit", säger Martin Wattin, som brukar fråga entreprenören om passion, om varför han eller hon vill bygga ett bolag kring en viss idé. Viktigt är också tillväxt på rätt KPI:er. Och framför allt ska man vara noga med att inte mäta fel.

”Det finns fall där man gärna klappar sig för bröstet och säger 'titta vad vi har vuxit', men egentligen har man bara mätt fel grejer, så kallade 'vanity metrics'", säger han.

Som investerare vill han i sin tur kunna bidra med kunskap, nätverk och kapital. Entreprenören måste känna att investeraren kan hjälpa denne i sitt bolagsbygge, förklarar han.

”Som investerare får jag frågan om vad jag kan hjälpa till med och mitt svar är att jag förstår affären och vet vad man som entreprenör ska tänka på när man ska träffa vc-firmor och änglar. En del av min pitch mot entreprenörerna är jag har byggt upp och sålt mitt bolag till ett amerikanskt företag och vet vad som krävs. Det går upp och ner och kan vara både tufft och jättekul.”

Vad är din egen drivkraft?

”Bygga och utveckla bolag med stort fokus på entreprenören och teamet. Vara med om framgången – och göra exit i ett fint bolag som andra kan driva och vidareutveckla.”

Text: Kina Zeidler

 

Här är familjen Wattins techbolag - hela listan
 

 • Knc Group
 • Oden Technologies
 • Min Doktor
 • Fishbrain
 • Barnebys
 • Faceforce
 • Rabble
 • Scrive
 • Smart Payment Nordic
 • 24 Storage
 • Mostphotos
 • Dirac
 • B24


Martin Wattin om…
 

Intressanta branscher

”E-hälsa och nischad finetch, it-säkerhet och nischade, sociala nätverk.”

Kvalitén på dagens techentreprenörer

”Entreprenörer har skalbarhetsfokus på ett helt annat sätt än för tio år sedan, främst för att tekniken numera tillåter det. Däremot är det ganska få som redan från början har koll på vad de måste göra, därför har tidiga investerare och inkubatorer en viktig roll att fylla, de kan hjälpa entreprenörerna att sätta en någorlunda struktur och att hitta en vettig styrelseordförande.”

Om att vara en aktiv investerare

”Jag är mycket aktiv och framförallt proaktiv när problem uppstår, men jag går inte längre in och jobbar i de bolag jag är involverad i. Jag är aktiv på ett sådant sätt att jag alltid är med och hjälper till där jag kan, med kontakter eller med specifika frågor, men jag trycker inte in mig i styrelsen.”

Om rådande försiktighet bland många techinvesterare

”En observation kring investeraklimatet är att techvärderingarna nu börjar gå ner. Riktigt skalbara möjligheter där tillväxten har tagit fart håller fortfarande bra, men det har blivit mer viktigt att bolagen har tydligare idéer om hur och när intäkterna kommer.”
Läs fler artiklar
LÄS MER