Karl-Johan Persson stämmer in i kritiken: "Hyresnivåerna är för höga"

H&M e-handel
Karl-Johan Persson stämmer in i kritiken: "Hyresnivåerna är för höga"

H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Jessica Gow/TT.

Tobias Blixt

Reporter

H&M ska öppna färre butiker än planerat. En anledning är höga hyror. Karl-Johan Persson säger till Breakit att han tror att det just nu är ett bra läge att förhandla ned hyrorna.

När klädjätten H&M under morgonen idag släppte sin kvartalsrapport för det andra kvartalet var det ungefär i nivå med analytikernas förväntningar. Mer om rapporten kan ni läsa här.

En punkt i rapporten som stack ut lite var att H&M skulle minska antalet nya butiksöppningar. Det så kallade nettotillskottet av nya butiker ska under 2019 bli 130 stycken, vilket är 45 färre än vad H&M tidigare har kommunicerat. 

H&M:s vd Karl-Johan Persson menar att butiker alltid kommer att behövas.

“Först och främst tror vi fortfarande på fysiska butiker. Det kommer alltid finnas fysiska butiker. Vi tror också på online-butiker, med en expansion och förbättring av den delen och att integrera de kanalerna” säger han till Breakit och fortsätter.

“Sen skruvar vi ned takten, alltså nettotillskottet av nya butiker. Det gör vi dels för att styra om resurser till de digitala satsningarna, men också för att vi känner att det är rätt att vänta lite på vissa marknader. Vi tycker att hyresnivåerna är för höga och att de borde komma ner.”

Är Sverige en sån marknad?

"Sverige är en sån marknad, absolut."

Samtidigt uppger han att förhoppningen om att förhandla om hyrorna är goda, då marknaden är tuff för uthyrarna.

Den senaste tiden har de höga hyrorna för butiker debatterats flitigt. Nyligen kritiserade Kicks vd Freddy Sobin hyresnivåerna efter att de stängt sin butik i Mood-gallerian i Stockholm.

“Det man i grunden betalar för är läget och kundströmmen. Men om kundströmmarna minskar devalveras värdet och om hyran ligger på samma nivå blir det en ohållbar ekvation”, sade han till Breakit då.

Karl-Johan Persson stämmer alltså in i synen på att hyrorna är för höga just nu. Men det finns också andra problem som handeln måste brottas med enligt H&M-chefen.

“Jag tror att hyresnivåerna måste komma ned. Men sen tror jag också att det finns en överetablering. Det är ett antal butiker som ligger på fel lägen som inte är rätt längre”, säger han och fortsätter: 

“Men vi tror fortfarande på fysiska butiker. På vissa marknader innebär det fler butiker än vad vi har idag, på tillväxtmarknader. På vissa marknader kommer det innebära färre butiker.”

Läs fler artiklar
LÄS MER