Norge storsatsar på startups

Norge storsatsar på startups

Flickr/Josep Toledo

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Norge storsatsar på startups – Innovasjon Norge upprättar två fonder med totalt 600 miljoner kronor.

Vill man vara lite elak (och det vill man!) så kan man lugnt säga att Norge ligger långt efter Sverige när det kommer till startups. Medan Sverige har fostrat fem stycken enhörningar, bolag som värderas över en miljard dollar, har Norge inte fostrat ett enda. Det är sämre än både Finland och Danmark.

Men den dystra statistiken hoppas den norska regeringen nu att det ska bli ändring på – med hjälp av två fonder på totalt 600 miljoner kronor. Regeringen har beslutat att dela upp kapitalet i två rikstäckande såddkapitalfonder med 300 miljoner kronor i vardera fond. Det kommer att administreras av Innovasjon Norge på uppdrag av staten, som lovat att matcha privata investeringar.

Fonderna ska resa 150 miljoner kronor vardera genom privata investerare, medan staten kommer att stå för lika mycket kapital.

”Norska ekonomin behöver fler ben att stå på. Kapital till lovande tillväxtföretag kan bidra till detta. Kombinationen av riskkapital och fondförvaltarnas kompetensen är viktig för företagare som vill ut i världen”, säger Bård Stranheim vid Innovasjon Norge.

Fonderna, som ska vara igång om ett år, kommer vara rikstäckande och ha möjlighet att investera i runt 15 företag. Det rör sig framför allt om företag inom teknik, forskning och utveckling. Investeringarna väntas även främja ytterligare privata investeringar vilket totalt kan bidra med miljarder till lovande innovativa företag, menar Strainheim.

Breakit/Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER