Renewcell får in 50 miljoner – H&M och Kappahl investerar i framtidstyget

Almi Invest H&M riskkapital
Renewcell får in 50 miljoner – H&M och Kappahl investerar i framtidstyget

Renewcell har en teknik för att återvinna tyg. Foto: Pressbild samt TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Svenska framtidstyget får tung investering.

Bland andra H&M, Kappahl och Almi Invest pumpar in 50 miljoner kronor i det svenska bolaget Renewcell. Det berättar Veckans Affärer

”Att vi övertecknade den här rundan är ett tecken på ett spännande skifte bland investerare. Det är inte bara appar och mjukvara som gäller längre. Industriell produktion med bas i Sverige och hållbarhet som nyckelvärde har blivit hetare", säger Mattias Jonsson, vd på Renewcell, till Veckans Affärer.

Bolaget har tagit fram en teknik som kan bryta ned bomullsfiber till cellulosamolekylnivå. I nästa steg kan materialet göras om till en massa, som sedan pressas ihop till ett tyg för att kunna bli nya kläder. 

"Endast 1 procent av all textil som produceras i världen idag återvinns till nya kläder. Resten slängs på soptippen eller bränns. För varje ton som återvinns med Renewcells metod så minskas koldioxidutsläppen med över 6 ton”, säger Boris Gyllhamn, investeringsansvarig på Almi Invest till Veckans Affärer.

Att klädindustrin har ett hållbarhetsproblem kan få ha missat. Nyligen framkom uppgifter om att klädindustrin genererar mer växthusgaser än vad flyget och sjöfarten gör tillsammans.

Bomullsodlingen kräver både mycket mark och stora mängder av vatten. Samtidigt kämpar klädjättar som H&M för att ställa om sin verksamhet till en mer hållbar framtid. Ett led i det är att hitta smartare sätt att återvinna gamla kläder.

I Sverige köper vi vi i snitt drygt 13 kilo nya kläder och textilier varje år, varav mycket till slut hamnar i hushållssoporna. 

Läs fler artiklar
LÄS MER