Per Malm lämnar Spotify efter 13 år

Spotify Karriär
Per Malm lämnar Spotify efter 13 år

Per Malm har jobbat länge tillsammans med Daniel Ek. Foto: Privat samt Ann Jonasson.

Erik Wisterberg

Reporter

Han har varit med när Daniel Ek har startat två bolag.
Ett av dem blev störst i världen.

I stort sett alla Breakit-läsare vet vem Spotifys grundare Daniel Ek är. Men namnet Per Malm klingar inte lika bekant. Han är en av de mer anonyma veteranerna som har varit med och byggt upp Spotify i stort sett sedan dag ett.

Faktum är att Per Malm jobbade tillsammans med Daniel Ek redan innan Spotify grundades. Han plockades in av Daniel Ek som utvecklare på bolag som Stardoll och Jajja.

"Vi jobbade även tillsammans med att dra igång Advertigo, en liten startup som såldes till Tradedoubler i ett tidigt skede", säger Per Malm till Breakit.

Den senare affären skedde våren 2006. Kort därpå skulle Martin Lorentzon och Daniel Ek grunda Spotify.

"När det blev klart att Spotify skulle dra igång hoppade jag på utan att tveka. Men jag minns att jag frågade Daniel om det fanns pengar att hålla igång företaget åtminstone ett halvår, innan jag tackade ja", säger Per Malm.

Det fanns det. Martin Lorentzon, som blivit förmögen när hans Tradedoubler börsnoterades, hade en tillräckligt välfylld plånbok för att hålla bolaget flytande de första åren.

Då bestod Spotify blott av en handfull personer i en svettig lägenhet på Riddargatan i centrala Stockholm. Där jobbade utvecklarna med att ta fram en streamingtjänst som var så snabb att det kändes som om musiken faktiskt fanns på din dator. Lägenheten fylldes snart till bristningsgränsen.

"På slutet fick några sitta i en soffa i köket och jobba", minns Per Malm.

När Spotifys första tjänst släpptes som beta var strategin att bara den som hade en inbjudan kunde testa, vilket skapade en stor hajp. Många bländades också av hur smidigt Spotify var, rent tekniskt.

"Ofta gick det snabbare att börja spela en låt i Spotify än en lokal mp3-fil. Många kunde inte tro sina ögon", säger Per Malm.

Han jobbade under många år med tekniken bakom en uppgift som sker i det fördolda: Att ta emot all musik och göra den tillgänglig för användarna. Först som utvecklare, och senare som chef.

"Därför har jag såklart många minnen från den delen av bolaget, som lanseringen av tjänsten i USA vilket var en stor milstolpe. Eller när en del stora artister, som Metallica och Pink Floyd, till slut släppte sin katalog hos oss, under stort hemlighetsmakeri".

Totalt har Per Malm jobbat på Spotify i 13 år, varav de senaste 9 som chef över ett team av ingenjörer. Men nu är den tiden över.

Per Malm, Daniel Eks gamla parhäst, väljer nu att lämna streamingjätten.

"Efter att ha jobbat på Spotify sedan 2006 kände jag helt enkelt att det var dags för mig att göra något annat".

En hel del av Spotifys tidigaste anställda, som Sophia Bendz och Andreas Ehn, har inlett nya karriärer som investerare efter att ha slutat på bolaget. Många av de som anställdes på Spotify under åren 2006-2007 fick optioner, som senare kunde omvandlas till aktier. Dessa aktier har i takt med att Spotify har växt till en global jätte blivit värda multum.

Per Malm vill dock inte avslöja vad han ska syssla med framöver.

"Riktigt vad jag ska hitta på vet jag inte än, men det ska bli spännande att ta reda på det."

 

Läs fler artiklar
LÄS MER