Sök

Krönika Arash Gilan

"Facebooks kryptovaluta ger drömmen om bitcoin nytt liv"

MetaKryptovaluta

Arash Gilan. Foto: Press och Istock

Arash Gilan

Arash Gilan

Breakits gästkrönikör Arash Gilan tror inte att Libra kommer bli samma succé som bitcoin – men däremot ger Facebooks nya valuta hela kryptorörelsen legitimitet menar han.

Ni som har följt mina krönikor här på Breakit vet att jag har en svaghet för blockkedjan och kryptovalutor. Om inte kan ni läsa det jag skrivit tidigare: ”Bitcoin bara början – så kommer blockchain förändra ditt liv”eller hur jag tror attMellanhändernas tid är förbi”.

Blockkedjan är ett område som fascinerar mig djupt och det senaste året har det minst sagt hänt en hel del inom dess mest synliga del, delen där allting började: kryptovalutan bitcoin.

Från den enorma hajpen när det peakade 2017 till slutet av 2018 när bitcoin hade tappat över halva värdet och profeterna pratade om den nya "tulpan-bubblan". 

Men ack så fel de hade! Våren 2019 har saker nämligen börjat hända. Bitcoin är idag tillbaka urstarkt och noterade i veckan en rekordnotering. 

Men den stora nyheten inom kryptovärlden är att Facebook, efter många rykten, nästa år lanserar sin egen kryptovaluta Libra, tillsammans med 28 partners varav en är Spotify. Mycket förväntat sågar finansmarknadsministern det hela, men politiker och teknologisk innovation hör sällan ihop.

För mig är detta det stora steget mot acceptans och mot att blockkedjan blir ett vedertaget begrepp inom en snar framtid.

Det finns flera skäl till att Libra är enorma nyheter för kryptovärlden. Jag börjar med de positiva:

Att Facebook med sina över 2,4 miljarder väljer att satsa på krypovaluta innebär en enorm bekräftelse för rörelsen men även ett stort erkännande för teknologin.

Idag har 35 miljoner människor en blockchain-plånbok som kan lagra kryptovalutor, och genom Facebook når man en massmarknad. Hundratals miljoner får möjligheten till en decentraliserad finansvärld.

Allt som får gemene man att överväga andra typer av valutor är ett stort steg framåt. Inte minst ger man de 1,7 miljarder (!) människor som inte ens har ett bankkonto idag möjligheten att existera och handla digitalt. Bara den tanken är svindlande.

Fler får tillgång till att handla digitalt – men även att handla friktionsfritt, oavsett om det är Spotify som vill ha abonnenter eller partners som vill sälja via e-handel där det tidigare varit omöjligt.    

Men finns det något negativt med Libra?

Det beror på hur man ser på saken. Är du riktigt nördig inom blockkedjan och kryptovalutor erkänner du troligen inte Libra som just en kryptovaluta. Varför? För med Libra kan du inte räkna med full integritet och skydd av din identitet som du kan med bitcoin.

Man kan, rent krasst, inte veta vem som äger X antal bitcoin. Men Libra kan via sin transaktionsplattform Calibra ha en överblick. Det här gör att jag inte tror att Libra kommer nå samma nivå som bitcoin i det långa loppet, däremot blir effekten att den kommer introducera den stora marknaden för blockkedjan och kryptovalutor.

Ett annat problem med Libra är, enligt min analys, att det är ännu ett sätt för Facebook med partners att tjäna ännu mera pengar. Facebook är i slutändan ett publikt bolag som anpassar sig efter ekonomiska och politiska krafter med egenintressen. Drömmen om blockchain är det motsatta – där individen bestämmer utan mellanhänders roffande och intressen.

Det är min övertygelse att blockkedjan i framtiden kommer beröra alla industrier som idag agerar med mellanhänder. Blockkedjan kommer revolutionera områden inom den offentliga sektorn, förändra förutsättningar för försäkringsbranschen, vårdindustrin och detaljhandeln.

Mycket talar för att blockkedjan har potentialen att fundamentalt beröra alla branscher, och tack vare Libra har drömmen tagit ett stort steg framåt.

Arash Gilan är vd och medgrundare på marknadsföringsbyrån Viva Media. Han är aktuell med boken Apparnas Planet – människans roll i en digital värld.

Läs mer