Sök

Nu lägger e-handlaren Royal Design börsplanerna på is

Royal Design

Hans Bengtsson. vd och medgrundare Royal Design. Foto: Pressbild

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kalmar-bolaget skjuter fram noteringen på Stockholmsbörsen, uppger källor med insyn i processen.

I våras anlitade Royal Design, som säljer inredningsprodukter på nätet, investmentbanken Carnegie för en notering. Då var planen att bolaget skulle gå till Stockholmsbörsen före jul. Marknadsvärdet på Royal Design väntades bli runt 1 miljard kronor och eventuellt väntade även en nyemission i samband med noteringen.

Men nu har planerna reviderats. Enligt Breakits källor kommer en notering tidigaste ske till våren och mest troligt under andra halvåret 2016.

Orsaken är att möjligheten att göra några mindre förvärv har dykt upp.

“Det handlar inte om några jätteköp men de är ändå så stora att de först måste integreras i koncernen innan man kan göra en notering”, säger en av Breakits källor.

Finansiellt är Royal Design relativt starka. I somras fick bolaget in 20 miljoner kronor från sina ägare för att stärka kassan. I den transaktionen värderades bolaget till cirka 650 miljoner kronor.

Royal Design, som har huvudkontoret i Kalmar, grundades 1999 av nuvarande vd:n Hans Bengtsson och Andreas Ekberg. Bolaget är en av Sveriges snabbast växande e-handlare och kommer i år omsätta uppemot en halv miljard kronor.

I helgen publicerade Breakit en längre intervju med Royal Design-grundaren Hans Bengtsson. Då svarade han så här på frågan om bolagets planer på börsen:

“Jag tror att Royal Design är ett bolag som passar väldigt bra på börsen. Det är något som folk kan relatera till och se potentialen i. Vi har absolut börsnotering som ett av flera alternativ och har under en tid förberett bolaget på det, men än så länge finns inget beslut fattat av styrelsen”.

Royal Designs största ägare är riskkapitalbolaget Verdane med 33,5 procent av aktierna i bolaget. Grundarna Hans Bengtsson  och Andreas Ekberg äger tillsammans knappa 40 procent och riskkapitalbolaget Eequity har 27,5 procent av aktierna.

Läs mer