Facebook ska lansera kryptovalutan Libra nästa år

Facebook Libra fintech
Facebook ska lansera kryptovalutan Libra nästa år

Finwire / Breakit

Techjätten bekräftar att de ska lansera en egen kryptovaluta inom det närmsta året.

Det har länge tisslats och tasslats om Facebooks kommande fintech-satsning. Redan i början av månaden kom rapporter om att Facebook snart skulle lansera sin kryptovaluta, som skulle göra det möjligt för användare att skicka pengar mellan appar som Whatsapp och Messenger.

Nu har bolaget bekräftat att det planerat att lansera en kryptovaluta kallad Libra under första halvåret 2020. 

Valutan kommer att vara kopplad till en korg av riktiga valutor, meddelar bolaget. Techjätten vill på så sätt undvika spekulation i Libra och de skarpa upp och nedgångar som drabbat Bitcoin och andra kryptovalutor.

I samband med detta har Facebook även skapat ett dotterbolag, Calibra, som ska erbjuda digitala plånböcker som ska användas tillsammans med Libra. Calibra kommer att vara sammankopplat med Facebook Messenger och Whatsapp.

Utmanar Swish

Det här är en satsning som ska möjliggöra för användare att ta emot, skicka och spendera pengar. Något som alltså kan ses som en utmanare till fintechbolag som Swish och Klarna.

Även om betalningar med Libra till en början bara kommer att fungera med Facebooks egna appar, så är planen att utvidga tjänsten framöver. Facebook själva ser exempelvis Uber och Visa, som också arbetar med utvecklingen av valutan, som möjliga användare.

Satsningen samlar stora bolag

Facebook kommer alltså inte att ha ensam kontroll över Libra även om de har skapat valutan. Istället har de upprättat Libra Association som idag består av totalt 28 partners, däribland Visa, Stripe, Paypal, Uber, och Spotify.

Det är detta Libra Association som framöver kommer att styra utvecklingen av Libra-plattformen.

Innan lanseringen hoppas de nå 100 medlemmar som ställer sig bakom valutan.

Facebook stiger med 2,4 procent i förhandeln i USA.

Läs fler artiklar
LÄS MER