Sök

Därför säljer Ludvig Strigeus Spotify-aktier för 1,5 miljarder – till sig själv

SpotifyStreamingMusik

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Manövern skedde strax före Spotifys börsnotering.

Läs hela historien om Ludvig Strigeus här: Den osannolika miljardären – piratkodaren som byggde Spotify

Under tisdagsmorgonen rapporterade Aftonbladet att Ludvig Strigeus, Spotifys stjärnkodare, sålt hela sitt Spotify-innehav, och därmed kammat hem 1,5 miljarder kronor.

Försäljningen är dock speciell. I praktiken har Ludvig Strigeus sålt sina aktier till sig själv. Detta skedde enligt Breakits uppgifter precis innan Spotifys börsnotering, våren 2018.

I årsredovisningen från Ludvig Strigeus privata bolag, som ägt Spotify-aktierna sedan 2007, framgår det nämligen att aktieinnehavet har sålts och sedan överförts till en svensk kapitalförsäkring. Bakgrunden till denna manöver handlar troligtvis om rent skattemässiga fördelar. 

Exakt vad kapitalförsäkringen innehåller idag är svårt att veta säkert för utomstående. Den som äger sina aktier genom en kapitalförsäkring syns inte på några listor över aktieägare.

Breakit erfar att Ludvig Strigeus, via kapitalförsäkringen, fortfarande är en stor ägare i Spotify. Enligt Breakits källor ska enbart en mindre andel av hans aktier ha sålts, för att frigöra pengar till andra investeringar. 

I årsredovisningen framgår det också att Strigeus bolag gjort en vinstutdelning på 30 miljoner kronor.

Drabbades av obotlig sjukdom

Ludvig Strigeus började koda redan som barn. Han diagnostiserades som liten med spinal muskelatrofi, en ärftlig sjukdom som innebär att motoriska nervceller i mellanhjärnan, förlängda märgen och ryggmärgen, bryts ned.

Sjukdomen ledde till att Ludvig i tioårsåldern blev rullstolsburen, vilket innebar att han tillbringade alltmer tid framför datorn. Han gjorde sig tidigt ett namn på nätet, där han sålde egenbyggda program. 

2005 släppte Ludvig Strigeus fildelningsprogrammet µTorrent, som blev ett av världens största i sin nisch. Och när Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek jagade talanger till bygget av Spotify fick de tips om Ludvig Strigeus. 

Köptes över till Spotify

Värvningen skedde genom att Spotify köpte upp Ludvigs bolag, och själva fildelningstjänsten.

"Spotify köpte upp µTorrent, men det vi egentligen ville ha var ju Ludvig Strigeus", har Spotifys förste teknikchef Andreas Ehn tidigare sagt till Breakit.

Som en del av affären blev Ludvig Strigeus delägare i Spotify. Dokument från Spotifys moderbolag i Luxemburg visar att han fick en ägarandel på knappt fem procent av företaget (en ägarandel som senare har spätts ut i takt med att Spotify tagit in tiotals miljarder i riskkapital).

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Ludvig Strigeus sålt Spotify-aktier för 1,5 miljarder kronor. Korrekt är att hans bolag Swiftic AB har sålt aktier för den summan, men att aktierna sedan har överförts till en kapitalförsäkring kontrollerad av  Ludvig Strigeus/Swiftic.

Läs mer