Sök

Konsultjättarna Tieto och Evry går samman

TietoEvryit-branschen

Kimmo Alkio, som idag är vd för Tieto, ska bli vd för det sammanslagna företaget.Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

It-tjänsteföretaget Tieto, med Christer Gardells Cevian som största ägare, går samman med norska it-konsulten Evry och bildar företaget Tietoevry.

På tisdagsmorgonen kom nyheten om att Tieto, som är ett av Nordens största it-konsultbolag, ska gå samman med den norska it-jätten Evry. 

Det sammanslagna företaget kommer att ha årliga intäkter på närmare 3 miljarder euro och 24.000 anställda. De två företagen anser sig komplettera varandra väl både geografisk och i vad de kan erbjuda kunderna. Bolagen har framförallt verksamhet i Norge, Finland och Sverige.

”Tillsammans har vi möjlighet att accelerera innovations. och förändringstakten i branschen och förmedla fördelarna med den digitala världen till våra kunder snabbare och effektivare”, säger Kimmo Alkio, vd för Tieto, i ett pressmeddelande. 

Christer Gardells, vars aktivistfond Cevian är största ägare i Tieto, säger till Dagens industri att affären har varit på gång länge.

”Det är roligt att den äntligen är i mål”, säger han till Di.  

Han spår också att det kommer bli fler liknande affärer i branschen framöver. 

Bolagen har räknat ut att sammanslagningen ska leda till kostnadsbesparingar på 75 miljoner kronor. 

Företagen uppger sig ha fått stöd från de största aktieägarna i Tieto och Evry. Affären kräver sedvanliga godkännanden av myndigheter och aktieägare.

Extrastämmor väntas äga rum senast i september. Affären väntas slutföras under det fjärde kvartalet 2019, eller senast under det första kvartalet 2020.

Efter samgåendet väntas Apax, som för närvarande är den största aktieägaren i Evry, bli det sammanslagna bolagets största aktieägare med en ägarandel på cirka 20,4 procent. Tietos största aktieägare Cevian och Solidium kommer att äga omkring 9,4 procent respektive 6,3 procent.

Han blir vd

Kimmo Alkio ska bli vd för det sammanslagna företaget. Från Tieto-håll kommer förslaget att Tomas Franzén blir styrelseordförande för det nya bolaget.

Evry-aktieägarna kommer att få cirka 37,5 procent av ägandet i det sammanslagna bolaget och en total säljlikvid på ungefär 200 miljoner euro. Sammantaget väntas 44,3 miljoner nya Tieto-aktier ges ut i samband med sammanslagningen.

Aktieägarna i Evry får betalt med dels 0,12 Tieto-aktier per Evry-aktie och dels 5,28 norska kronor kontant.

Budet motsvarar 35,48 norska kronor per Evry-aktie. Det innebär en premie på 15 procent jämfört med måndagens stängningskurs på 30,75 norska kronor på Oslobörsen.

Tietoevrys aktie kommer att vara noterade i Helsingfors, Stockholm och Oslo.

 

Läs mer