Sök

Ökad optimism hos e-handlarna i juni – sjunkande framtidsindikator för butikshandeln

e-handel

Foto: Istockphoto

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Mer optimism!

E-handlarna och dagligvaruhandlarna blev mer optimistiska i juni medan sällanköpsvaruhandlarna blev mer pessimistiska. Sammanfattningsvis försvagades butikernas framtidsförväntningar med 0,8 procentenheter till 94,9 jämfört med föregående månad.

Det skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Juni månads Handelsbarometer visar att e-handlarnas tro på framtida försäljning, lönsamhet och antalet anställda ökar. Det innebär att Framtidsindikatorn för e-handeln ökar med 11,1 enheter och landar på 116,6 i juni. Detta är högre än under motsvarande period 2018.

"E-handlarnas optimism ökade mest i juni, trots att branschen brukar gå något svagare under sommaren. E-handelsoptimismen har dock varit svagare hittills i år än i fjol så det återstår att se om detta är ett trendbrott", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Även inom dagligvaruhandeln ökar framtidstron. I juni månads Handelsbarometer ökar framtidstron i dagligvaruhandeln med 1,6 enheter till index 103,6.

Sällanköpsvaruhandlarnas framtidstro minskar med 3,2 enheter. Det ger resultatet att Framtidsindikatorn för butikshandeln som helhet minskar med 0,8 enheter, till 94,9. Framtidsindikatorn för butikshandeln ligger återigen en bit under den neutrala nivån på 100, efter förra månadens uppgång.

"Det fina junivädret har visat att sommaren står för dörren och handlarna är splittrade i sin framtidssyn. Dagligvaruhandeln ser med tillförsikt på sommaren samtidigt som sällanköpshandeln ger en mer dyster sommarprognos. Tillväxten i sällanköpshandeln sker på nätet och det påverkar butikernas framtidstro", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Läs mer