Vem tar vem? Här är hetaste skvallret på Stureplan inför sommaren

Soundtrack your brandKlarnaLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell väljer den enkla vägen och levererar högkvalitativt – men obekräftat – skvaller om vilka affärer som är på gång.

Håll aldrig på en het story – det var en av de första reglerna jag fick lära mig som journalist. Ändå faller jag för frestelsen gång på gång.

Ofta handlar det om ren lathet från min sida. Jag orkar helt enkelt inte göra jobbet som krävs för att dra en story i land.

För det är nämligen sällan en journalist får en nyhet helt serverad på ett silverfat. Ofta handlar det istället om halvfärdiga tips som du sedan på egen hand måste förädla för att nyheten ska bekräftas. I början av min journalistkarriär frågade jag en gång en av Sveriges absolut bästa nyhetsjägare varför han lyckades få fram scoopet när hans konkurrenter gick bet.

“Jag ringer ett samtal till”, var hans kortfattade svar.

Och det är där som jag alltför ofta misslyckas. Jag ger helt enkelt upp för tidigt – även när jag har ett konkret tips. Som i veckan när jag från flera håll hörde att affären med Ideal of Sweden var klar. Den nyheten skulle jag varit först med om jag bara ansträngt mig lite mer. I det här fallet slutade det istället med att köparna gav nyheten till vår värsta konkurrent (som alltså inte heller ansträngde sig tillräckligt och grävde fram nyheten på egen hand).

Och nu är det snart semester och jag har tusen saker att lösa både som journalist och entreprenör. Därför väljer jag ännu en gång lättjans väg och “avslöjar” de hetaste tipsen jag kommit över den senaste tiden – utan att gå till botten med uppgifterna. Så håll till godo. Här får ni de hetaste skvallret just nu. Självklart obekräftat, som alltid.

Trevlig helg!

Veckans skvaller 1: Tiptapp. Skräphämtar-appen som Stockholm Stad typ vill stänga ner har fortsatt bra fart på verksamheten och nu ska de ta in mer riskkapital. En finansieringsrunda på cirka 80 miljoner kronor planeras och bolaget värderas till över en kvarts miljard.

Veckans skvaller 2: Cint. När techbolaget såldes förra gången snackades det om en prislapp på drygt en miljard. Då var det Nordic capital som köpte – nu vill de sälja, i alla fall enligt mina källor. Ett gäng spekulanter spanar in bolaget och investmentbanken Jefferies ska vara inkopplad som rådgivare.

Veckans skvaller 3: Linas matkasse. Tillväxten är inte lika stark längre i bolaget och jag hör från flera håll att en försäljning ligger i korten. Huvudägarna Herkules har dock haft en del eget strul då stora delar av investeringsteamet hoppat av. Det förskjuter sannolikt en försäljningsprocess framåt i tiden.

Veckans skvaller 4: Zalando. E-handelsjätten med dess ordförande Cristina Stenbeck i spetsen funderar på att shoppa in ett nordiskt e-handelsbolag. Närmast till hands ligger kanske Boozt?

Veckans skvaller 5: Soundtrack Your Brand. Bolaget som lite slarvigt brukar kallas för Spotify för företag har några tuffa månader bakom sig då man i november tvingades säga upp var femte anställd. Nu är det fullt fokus mot lönsamhet och nästa steg kan bli en börsnotering. Tydligen har de börjat träffa finansiella rådgivare och på dessa möten diskuteras bland annat en notering. Spännande!

Veckans skvaller 6: Lendify. Det är kanske på gränsen att plocka upp det här ryktet för det har faktiskt bolaget själva dementerat. Från två bra källor hörde jag i veckan att fintech-bolaget sonderar möjligheterna för en försäljning. Ledningen säger till mig att en försäljning inte är aktuell i dagsläget. Vi får väl se!

Veckans skvaller 7: Hedvig. Tack vare den digitala försäkringstjänsten Hedvig kom vi över typ Stockholms bästa kontorslokal. När de flyttade ut så flyttade vi in – precis framför näsan på Tiptapp som också ville ha lokalen. Hedvig var tvungna att flytta för att de växer så snabbt och nu ska de öka takten ytterligare. Jag hörde nämligen i veckan att de är på väg att ta in i runda slänga 75 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda. 

Veckans skvaller 8: Mindler. Psykolog-appen har också bra fart på verksamheten och ska tydligen vara på väg att få in 40 miljoner kronor i riskkapital.

Veckans skvaller 9: Klarna. Det florerar ständigt rykten om att den svenska fintechstjärnan ska börsnoteras. I veckan hörde jag igen att ledningen haft möten med investmentbanker där frågan var uppe för diskussion. När jag frågade Klarnas informationschef Aoife Houlihan så säger hon dock att en börsnotering inte kommer att ske under 2019 även om det är ett alternativ längre fram.

Veckans skvaller 10: Bubbleroom. Lite osäker på vad som skrivits tidigare här men tydligen ska i alla fall e-handlaren ha anlitat Pareto för en notering på First North under hösten. Appropå noteringar av e-handelsbolag så läste jag i veckan en intressant Qliro-analys av Nordeas vassa analytiker Alexandra  Barganowski. Hon sätter där ett värde på börskandidaten Nelly (ingår i Qliro men en avknoppning har aviserats) på uppemot 2 miljarder kronor. En notering att se fram emot till hösten den också!

Läs mer