E-handelns utsläpp ska granskas ”Vi vill ha fakta på bordet”

Postnord e-handel Politik
E-handelns utsläpp ska granskas ”Vi vill ha fakta på bordet”

Tomas Eneroth, infrastrukturminister. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Svenskarnas intresse för att handla på nätet fortsätter växa. Nu vill regeringen granska paketleveransernas utsläpp.
”Vi vill ha fakta på bordet”, säger infrastrukturminster Tomas Eneroth.

Att shoppa alltifrån kläder och skor till mediciner och mat på nätet har blivit en självklarhet för många och under första kvartalet i år ökade e-handeln med 15 procent. De senaste åren har en rad olika bolag som till exempel Budbee och Airmee dykt upp och utmanat etablerade aktörer som Postnord och Best i kampen om vem ska leverera alla paket till kunderna. 

I den hårda konkurrensen om kunderna har många e-handelsbolag valt att erbjuda fri frakt och hemleverenser. 

Samtidigt har kunderna blivit mer miljömedvetna och enligt den senaste e-handelsbarometen från Postnord och Hui research är tre av fyra beredda att betala mer för miljövänligare leveransalternativ.

Nu vill regeringen ta reda på hur den här utvecklingen har påverkat transportsektorns utsläpp.

”Näthandeln har ökat kraftigt de senaste tio åren. Vi behöver fakta på bordet kring hur det påverkar transporternas utsläpp. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation. För att vi ska klara det målet måste vi öka takten i omställningen, då behöver bland annat transporteffektiviteten öka och allt fler transporter behöver elektrifieras”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Regeringen ger nu Trafikanalys i uppdrag att analysera vilka konsekvenser den ökade e-handeln har för utsläppen. De ska dessutom analysera hur den påverkar arbetsvillkoren och trafiksäkerheten inom transportsektorn.

Resultatet ska redovisas 1 december 2019.

Läs fler artiklar
LÄS MER