Bakom stängda dörrar – det sade Obama till techeliten: "Svik oss inte"

Brilliant Minds
Bakom stängda dörrar – det sade Obama till techeliten: "Svik oss inte"

Barack Obama och Greta Thunberg talade på Brilliant Minds. Foto: TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Barack Obama kom till Brilliant Minds.

Han var USA:s president i åtta år. Natten till torsdagen anlände Barack Obama till Grand Hotel i centrala Stockholm, för att medverka på konferensen Brilliant Minds. Bakom arrangemanget står Spotify-grundaren Daniel Ek och Arash "Ash" Pournouri.

Brilliant Minds anordnades första gången 2015. Men intresset för årets upplaga är rekordstort, vilket till stor del förklaras av medverkan från just Barack Obama – och en del andra stora namn.

Inga journalister är välkomna, och hemlighetsmakeriet har varit stort. Men Breakit har tagit del av ex-presidentens framträdande, via inspelningar gjorda på plats.

Barack Obama, som klev på scenen vid 17-tiden, började med att skoja om sin nuvarande sysselsättning.

"Jag är min frus business manager", sade han från scenen.

Barack Obama hyllade också Sverige, bland annat för att landet har avsatt en procent av sin BNP till bistånd. 

Hans fru Michelle Obama har nyligen släppt en bok, och genomfört en föreläsningsturné som stannade i Sverige. På Brilliant Minds pratade Barack Obama om vad paret ska fokusera på framöver.

”Michelle och jag är intresserade av samma huvudfokus: hur vi ger näring till och kultiverar nästa generation av ledare, och för fram nya röster”, sade Barack Obama.

Innan honom hade den svenska klimataktivisten Greta Thunberg talat från scenen. Hennes budskap handlade inte helt oväntat om klimatkrisen, ett ämne där hon blivit en internationell influencer som fött klimatprotester i massor av länder. 

Greta Thunberg vände sig direkt till makthavarna som samlats i Vinterträdgården på Grand Hotel. 

"Ju större plattform du har, desto större ansvar har du. Ju större koldioxidavtryck du har, desto större är din moraliska plikt", sade hon. 

Greta Thunberg sade att det behövs ledare och förebilder för att genomföra de förändringar som krävs.

"Folk som ni", sade hon.

I publiken satt både företagsledare, artister och investerare. Greta Thunberg sade att hon är säker på att de flesta av dem kommer ha mod nog att göra de uppoffringar som krävs och bli den typ av ledare som behövs. 

"Frågan är: Kommer ni att göra det snabbt nog. Framtida generationer räknar med er. Svik oss inte", sade hon.

Barack Obama har tidigare uttryckt sitt stöd för Greta Thunberg, och han nämnde henne även under sitt framträdande på Brilliant Minds.

”När vi hittar folk som Greta så frågar vi oss hur vi kan lyfta dem”, sade Barack Obama.

Han adresserade också klimatkrisen, och pratade om vikten av att inte vänta på att ny teknik ska lösa problemen åt oss.

"Jag upptäckte som president att de flesta stora problem som vi möter inte beror på en brist på teknisk innovation, utan på bristande ledarskap", sade Barack Obama och fortsatte: 

"Med teknik som redan finns, direkt från hyllan, skulle vi kunna minska våra utsläpp med 30-35 procent".

Barack Obama passade också på att bjuda publiken på ett visdomsord.

"Vi har många fantastiska företagsledare här, och vissa av dem har jag känt i flera år. En av sakerna som jag brukade säga som president är att jag inte litar på folk som tror att de har uppnått något helt på egen hand".

"Jag vet från egen erfarenhet att många hjälpte mig att bli framgångsrik. Generellt sett uppnås stora saker genom samarbete. Det är sant både för företag och länder".

Läs fler artiklar
LÄS MER