Från rymden till enhörningar – här är Breakits maffiga program i Almedalen

Almedalen 2019
Från rymden till enhörningar – här är Breakits maffiga program i Almedalen

Några av talarna på Breakits scen i Almedalen 1-3 juli 2019. Foto: Press

Diana Demin

Marknadskoordinator

Från rymdfararen Christer Fuglesang till AI-profilen Ishtar Touailat och hotellentreprenören Petter Stordalen. När Breakit tillsammans med våra partners intar Almedalen är programmet blytungt. Spana in det här – och varmt välkommen!

Ska du till Almedalen i sommar? Då får du inte missa Breakits seminarier och paneldebatter 1-3 juli! Vi håller till i en egen trädgård på Slottsterrassen 16 och under tre dagar ordnar vi en rad paneldebatter och intervjuer tillsammans med våra partners Play'n GO, ABG Sundal Collier, Företagsakademin, Nordic Innovation och Adyen.

Här får du lyssna på supervassa entreprenörer, investerare och politiker – och dessutom hänga med oss på Breakit (som åker ner nästan hela gänget). 

Du hittar hela programmet här nedan. Klicka på rubrikerna för mer info om varje punkt i det officiella Almedalsprogrammet. Seminarierna är öppna för alla – men tänk på att vara där i tid då vi har begränsat med plats. Hoppas vi ses – varmt välkommen!

Måndag 1 juli

Tema: Digitala banbrytare tillsammans med vår partner Play'n GO

Måndagen bjuder på en heldag med tema digitala banbrytare. Vi tar avstamp i den öppning av affärsmöjligheter som uppstått på den nyligen reglerade och öppna marknaden – och vill med denna dag lyfta entreprenörer som på olika sätt brutit ny mark.

08.30 Kom redan nu för mingel och god frukost!

09.00 Hur kan vi attrahera och utveckla fler stjärnkodare? Panel med Anna Stenberg, grundare av WES, Henrik Bergqvist, grundare av Pickit, Johan Hemminger, grundare och COO på Dreams och Nicole Henning, COO på Salt (School of Applied Technology). Modereras av Olle Aronsson på Breakit. 

10.00 Hur bygger och behåller man en innovativ företagskultur? Heta stolen med Carolin Solskär, innovationschef på Nordic Tech House och den som drog igång manifestationen till MeToo i Sverige. Modereras av digitaliseringsexperten Paulina Modlitba.

11.00 Vad krävs för att vara en banbrytare och hur får vi fler av dem i Sverige? Panel med Ishtar Touailat, AI- och innovationschef på Techbuddy, Andreas Wilhelmsson, vd på Ljusgårda, Tove Andersson, grundare av KryptoGäris och entreprenör, och Tuva Palm, styrelseproffs och investerare. Modereras av Paulina Modlitba.

12.00 Sikta mot stjärnorna! Astronauten som gjorde raketkarriär genom att gå mot strömmenMedan Play'n GO bjuder på lunch intervjuar Breakit Christer Fuglesang, Sveriges första rymdfarare, om att bryta ny mark i rymden. Modereras av Camilla Björkman på Breakit. 

13.00 Vad gnäller ni om – är techentreprenörerna bortskämda eller borde vi lyssna? Panel med Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet, Aleksandar Goga, grundare av Servicefinder, Nina Akbari, grundare och COO på Dashl och Erika Eliasson, IR-chef på Lendify. Modereras av Camilla Björkman på Breakit. 

14.00 Det svenska spelundret – vad krävs för att skapa en hållbar spelbransch? Panel med Jenny Nilzon, vd på Spelbranschens riksorganisation (Sper), Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel (BOS) och Henrik Tjärnström, koncernchef på Kindred group. Modereras av Katarina Andersson på Breakit.

15.00 Vad har nätjättarna för ansvar som digitala banbrytare? Moderator Paulina Modlitba intervjuar Facebooks Sverigechef, Sam Rihani.

16.00 Sex månader efter spelregleringen – hur ser framtiden ut? Panel med bland annat Patrik Hofbauer, vd på Svenska spel och Dersim Sylwan, Sverigechef på Kindred. Modereras av Katarina Andersson på Breakit. 

Ishtar Touailat, AI- och innovationschef på Techbuddy är med i banbrytarpanelen kl. 11.00 måndag 1 juli.

Tisdag 2 juli

Tema: Unicornflykt från Sverige – tillsammans med vår partner ABG Sundal Collier

Den svenska tech- och startupscenen producerar nya unicorns år ut och år in. Men en majoritet av stjärnbolagen hamnar förr eller senare i utländsk ägo – Izettle, Skype, Mojang och King är alla exempel på detta. Färsk statistik visar dessutom att rekordmånga miljardbolag förra året fick utländska ägare. Under en halvdag reder vi tillsammans med investmentbanken ABG Sundal Collier ut orsakerna till varför.

08.30 Kom redan nu för mingel och god frukost! 

09.00 Utländsk köprush på svenska tillväxtbolag – risk eller möjlighet? Panel med Erik Sprinchorn, grundare av Tin Fonder, Tuva Palm, entreprenör och investerare och Olof Rustner, partner, investment banking på ABG Sundal Collier. Modereras av Olle Aronsson på Breakit. 

09.30 Stjärnentreprenören berättar: Fördelar och fallgropar med riskkapital. Breakits Camilla Björkman intervjuar Jarno Vanhatapio, grundare av retail-raketen NA-KD.

10.00 Varför nobbar entreprenörsstjärnorna svenska investerare? Panel med Jonas Palmquist, CFO på Trustly, Carlos Lorente, CFO på Doctrin, Martina Klingvall, grundare och vd på Telness, och Johan Lindén, chef för investment banking på ABG Sundal Collier. Modereras av Camilla Björkman på Breakit. 

10.30 Nätverk och mingel i vår trädgård. Träffa andra entreprenörer, investerare och häng med oss på Breakit!

Jarno Vanhatapio, grundare och vd på NA-KD, intervjuas på scen kl. 09.30 tisdag 2 juli.

Tisdag 2 juli, forts.

Tema: Europas Silicon Valley – hur behåller vi platsen? Tillsammans med vår partner Företagsakademin

Stockholm hamnar ofta högt på listor där världens startup-städer rankas. Vi anses ha ett bra ekosystem för entreprenörer och tillgång till både nätverk och kapital. Samtidigt har vi svårt att locka talanger och möter allt tuffare konkurrens från andra länder. Vad krävs för att vi ska fortsätta skapa framgångsrika företag och inte halka efter? Tillsammans med Företagsakademin, som erbjuder utbildningar för tillväxtbolag, går vi till botten med frågorna.

11.30 Talangfabriken Stockholm – men är vår topp-position hotad? Panel med Anna Stenberg, grundare av Women Executive Search, Katarina Berg, HR-chef på Spotify, Olof Hernell, digitaliseringschef på EQT och Carolina Björklund, vd på Företagsakademin. Modereras av Camilla Björkman på Breakit.

12.15 Alla ögon på sig – hur är det att leda i Nordens mest hajpade bolag? Medan Företagsakademin bjuder på lunch intervjuar vi Jenny Hermanson, nordisk vd på musikjätten Spotify. Modereras av Breakits Erik Wisterberg.

Katarina Berg, HR-chef på Spotify, är med i panelen kl. 11.30 tisdag 2 juli.

Tisdag 2 juli, forts.

Tema: Från scaleup till unicorn – tillsammans med vår partner Nordic Innovation

De nordiska länderna har skapat några av världens främsta unicorn-bolag, det vill säga företag som värderas till över 1 miljard dollar. Så vad är det som gjort att dessa företag kunnat bli unicorns i Norden? Och hur skapar vi rätt förutsättningar för att fler ska kunna bli det? Vad krävs av politiker, samhället och av entreprenörerna själva? Tillsammans med Nordic Innovation, en organisation som initierar och finansierar aktiviteter som stärker innovation i Norden, bjuder vi in till en eftermiddag där vi djupdyker i dessa frågor. 

13.00 Hur bygger man en internationell e-handelssuccé? Vad krävs av en entreprenör idag för att bygga ett globalt bolag från Norden? Vi intervjuar Joachim Lindström, grundare och vd på Ideal of Sweden. Modereras av Camilla Björkman på Breakit.

13.35 Sveriges unicorn-grundare – vad ligger bakom framgångarna? Intervju med Breakits prisbelönta journalister Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson som i höst släpper boken Sveriges nya miljardärer. Intervjuas av Camilla Björkman.

14.00 Att skapa en nordisk unicorn – finns det ett hemligt recept? Panel med Lena Apler, grundare av Collector Bank, Jarno Vanhatapio, grundare och vd på Na-kd, Tobias Niemi, Sverigechef på Kry och Svein Berg, vd på Nordic Innovation. Modereras av Katarina Andersson på Breakit.

14.45 Hur rattar man Nordens hemligaste unicorn – och vad krävs för att lyckas? Intervju med makalösa fintech-succén Trustlys COO Sara Berg. Modereras av Katarina Andersson.

15.30 Techbolagen hotar att lämna Norden – kommer fler att följa efter och hur får vi dem att stanna? Panel med Anne Lidgård, direktör på Vinnova, Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet, Frida Berg, kommunikationschef på Spotify Norden och Karin Schreil, vd på Evry. Modereras av Paulina Modlitba.

16.15 Blod, svett och rock'n roll – hur bygger man ett hållbart hotellimperium? Att bygga ett miljardbolag är en utmaning i sig – men går det att även göra det på ett hållbart sätt för miljön och klimatet? Intervju med hotellkungen och grundaren av Nordic Choice Hotels: Petter Stordalen. Modereras av Camilla Björkman.

Petter Stordalen, grundare av Nordic Choice Hotels, intervjuas på scen kl. 16.15 tisdag 2 juli.

Onsdag 3 juli

Tema: Handeln tar över världen – tillsammans med vår partner Adyen

E-handeln och den globala handeln ritas om i rekordfart och blir alltmer global. Hur kan branschen bemöta de nya utmaningarna? Vilka är vinnarna och förlorarna när kartan ritas om? Tillsammans med betaljätten Adyen, som har kunder som Airbnb, Spotify och Netflix, går vi under denna förmiddag till botten med dessa frågor.

08.30 Kom redan nu för mingel och god frukost!

09.00 Vilka är vinnarna och förlorarna när allt fler bolag globaliseras? Panel med Jacob Lovén, Kinaexpert och poddare med Den digitala draken, Joachim Lindström, grundare av Ideal of Sweden, Jussi Lindberg, affärsutvecklingschef på Adyen och Karin Johansson, vd på Svensk handel. Modereras av Paulina Modlitba.

10.00 Hur skapar man en global snabbväxare av glada strumpor? Vad krävs för att nå ut globalt med ett varumärke idag? Camilla Björkman på Breakit intervjuar Stefan Fragner, vd på Happy Socks. 

Jacob Lovén, Kinaexpert och poddare med Den digitala draken, är med i globaliseringspanelen kl. 09.00 onsdag 3 juli.

Onsdag 3 juli, forts.

Tema: Ett klimatneutralt näringsliv – nu kör vi!

I våras drog Breakit igång Breakit Impact Challenge – en 30-dagarsutmaning där vi utmanade svenska bolag att ställa om till att bli klimatneutrala. Det var en rejäl utmaning och intresset var större än vi någonsin kunde ana. Så hur gick det – och vilka är lärdomarna? Är det en naiv tanke att tro att alla företag kan bli klimatneutrala?

11.00 Kan alla företag bli klimatneutrala – och vad krävs i så fall av det nya näringslivet? Panel med bland annat Camilla Björkman, affärsutvecklingschef på Breakit, Ida Thermaenius, chef för företagsförsäljning på SJ och Tobias Åbonde, chef för konsumentleveranser på Bring. Modereras av Paulina Modlitba.

12.00 Var är mångfalden – hur lockar vi fler kvinnor till mansdominerade branscher? Panel med Caroline Solskär, innovationschef på Nordic Tech House och Sandra Mobaraki, grundare av ByggSandra. Modereras av Narmina Abdolova, grundare av Mäktiga kvinnor.

Camilla Björkman, Erika Eliasson, Lena Apler, Tuva Palm och Anna Hallberg på Breakits scen i Almedalen 2018.

Du hittar mer info om alla Breakits arrangemang under Almedalsveckan i det officiella programmet här. 

Vi håller till i Breakits trädgård på Slottsterrassen 16 (samma ställe som förra året ifall du besökte oss då) den 1-3 juli. Kom och häng med oss, lyssna på heta debatter och nätverka med andra entreprenörer, investerare, politiker och andra startup-profiler. Alla seminarier är kostnadsfria och öppna för alla!

Ska du inte vara på plats i Almedalen? Ingen fara – följ vår rapportering under dagarna här på sajten och på Twitter och Instagram med #breakitalmedalen.

Läs fler artiklar
LÄS MER