Kinnevik drar tillbaka sin historiska försäljning av Millicom

Kinnevik Millicom Mobilt
Kinnevik drar tillbaka sin historiska försäljning av Millicom

Georgi Ganev, vd på Kinnevik och Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik. Foto: Press samt Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Kinnevik drar tillbaka beslutet om att sälja Millicom.

För drygt en vecka sedan meddelade familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik att bolaget tänkte sälja Millicom – telekombolaget som grundades för 30 år sedan av Jan Stenbeck.

”Detta är en monumental dag för Kinnevik. Vår trettioåriga investering i Millicom har varit en enorm framgång för våra aktieägare. Med Millicoms starka historiska utveckling anser vi att tiden nu kommit för oss att frigöra kapital för att accelerera aktiviteten i vår privata portfölj", sade Kinneviks vd Georgi Ganev då i en kommentar.

Men nu backar Kinnevik från försäljningen. Orsaken är ”rådande marknadsförhållanden”.

Det framgår av ett pressmeddelande,

"Kinnevik har därför beslutat att dra tillbaka erbjudandet, och följaktligen är Kinneviks meddelade justering av sin utdelningspolicy återkallad", skriver bolaget.

Beslutet får kritik från sparekonomen Joakim Bornold som ifrågasätter om bolaget klarar sig utan Cristina Stenbeck. I januari meddelade hon att hon lämnade styrelsen i bolaget.

"Frågan är om hon lämnade för tidigt, om organisationen var mogen att driva det här bolaget utan en aktiv storägare,” säger han till Dagens Industri.

Han betecknar morgonens besked som "en panikåtgärd".

Kinnevik äger för närvarande 37.835.438 aktier i Millicom, motsvarande 37,2 procent av Millicoms utestående aktier. De 11,0 miljoner aktier som tidigare erbjöds till försäljning av Kinnevik motsvarar cirka 29 procent av Kinneviks totala innehav i Millicom.

Millicoms aktiekurs har fallit med närmare 11 procent sedan Kinneviks säljbesked den 4 juni. 

Läs fler artiklar
LÄS MER