Skulder på hundratals miljoner – de förlorar pengar när JC går i konkurs

JC
Skulder på hundratals miljoner – de förlorar pengar när JC går i konkurs

Foto: TT

Towe Boström

Reporter

Två aktörer sticker ut.

Klädkedjan JC kämpade i motvind länge – men till slut gick det inte.

Breakit kunde i slutet av april avslöja att JC ansökt om konkurs. Vid tillfället hade kedjan cirka 30 butiker och totalt 250 anställda som drabbades.

Konkursen innebär också att andra företag och aktörer får ta smällen när JC inte klarar av att betala skulderna. Market har tittat närmare på bolagets bouppteckning och sammanställt en lista över kraven. De konstaterar att det totalt handlar om skulder på 269 miljoner kronor. Bristen i boendet ligger i sin tur på 247 miljoner kronor.

De största skulderna utgörs av dem till två kinesiska bolag, Smart Perfect och Denim Island, som tillsammans kräver 180 miljoner kronor. Vad det rör sig om för typ av skulder framgår inte.

Listan över bolag som vill ha pengar tillbaka är väldigt lång och innefattar allt från Google till Ikea och AMF. De stora kraven från de kinesiska aktörerna gör att utsikterna ser mörka ut för alla de andra fodringsägarna.

”Jag tror att utdelningen i den här konkursen kommer att landa kring tio procent”, säger konkursförvaltaren Mats Emthén, till Market.

Ägaren Iliya Meric har tidigare uttalat sig om den tuffa tiden och att JC hade problem långt innan han kom in i bilden.

"Bolaget har gått utför de senaste sexton åren”, har han sagt.

Läs fler artiklar
LÄS MER