Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nätläkarnas ersättning sänks – mer än en femtedel av intäkterna försvinner

Nätläkare. Foto: Jessica Gow /TT

Chockbesked för nätläkarna.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Under fredagen kom beskedet som fått nätläkarna att hålla andan när Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) möttes för att besluta om deras ersättning.

Det rör den totala ersättningen som nätläkarna får från patienter och landstingen vid varje besök, som hittills legat på 650 kronor.

SKL rekommenderar nu en sänkning till 500 kronor för en digital läkarkontakt. 

Rekommendationen är inte bindande, men följs i regel alltid av regioner och landsting. Det innebär alltså att mer än en femtedel av intäkterna till nätläkarna försvinner i ett svep.

Samtidigt vill SKL se en sänkning från 600 kronor till 425 kronor för digitala kontakter med psykologer, kuratorer eller psykoterapeuter. Besök hos sjuksköterskor kommer ersättas med 275 kronor istället för tidigare 300 kronor. 

"Ersättningsnivån ska ses i ett större sammanhang", säger Anna-Lena Hogerud, vice ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation. 

"Nu tar vi nästa steg i arbetet med att skapa tydligare spelregler för att främja en utveckling där digitala vårdtjänster kan integreras i hälso- och sjukvården på ett hållbart sätt." 

Nätläkare har tidigare flaggat för att de kan tvingas att ändra sina affärsmodeller om ersättningen sänks, då de redan går back. 

“Vi tycker det är olyckligt, beklagligt, fegt och bakåtsträvande” säger Jonas Vig, vd på Min Doktor om dagens beslut.

"Man drar undan mattan för utvecklingen”, säger Livia Holm, policy- och utvecklingschef hos Kry. 

Läs mer om nätläkarnas reaktioner och SKL:s svar här. 

Läs mer