Sök

Norrsken och Klarna-grundarens nästa stora satsning: Rwanda

Norrsken FoundationImpact

Niklas Adalberth, Erik Engellau-Nilsson, Kigali City i Rwanda Foto: Press + TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ändrade planer för Norrsken – istället för London blir det nu Kigali som blir Niklas Adalberths första utlandsetablering.

För tre år sedan drog Klarna-grundaren Niklas Adalberth igång sin stora impact-satsning Norrsken. Planen är att Adalberth ska investera merparten av sin miljardförmögenhet i bolag som på riktigt kan förändra världen till det bättre. Hittills har satsningen varit centrerad till Sverige.

I Stockholm har man byggt upp inkubatorn Norrsken House med 300 bolag och Norrsken har också investerat i en rad impact-bolag som till exempel Karma, Matsmart och Doctrin.

Men Niklas Adalberth har i högsta grad internationella ambitioner. Målet är att göra livet bättre för minst 1 miljard människor och som ett led i det arbetet öppna ytterligare 25 Norrsken House runt om i världen.

Först ut i den internationella expansionen blir Rwandas huvudstad Kigali. Det rapporterar Dagens industri i sin papperstidning och techsajten Sifted. Originalplanen var att först starta en inkubator i London men på grund av svårigheter med att hitta rätt lokal så blev istället Kigali först ut. En nyrenoverad tidigare skola som ligger i Kigalis finanskvarter kommer bli Norrskens högkvarter i staden.

“Det är lätt att få visum i Rwanda och landet har bra infrastruktur. På grund av att det inte har någon kust eller några stora naturtillgångar så är deras enda stora chans på lång sikt att investera i kunskap och teknologi”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson till Sifted.

Upplägget blir det samma som i Stockholm. Dels startar man ett kontorshotell och dels kommer man att göra investeringar i nystartade bolag.

Men på en punkt kommer satsningen att skilja sig från Stockholm. Norrskens investeringsfokus kommer att bli bredare i Rwanda. I Sverige och Europa har Norrsken haft tuffa krav på de företagen de investerar i att de har en positiv påverkan på samhället. Det kommer Norrsken även ha på sina investeringsobjekt i Rwanda men definitionen på vad “impact” verkligen är vidgas.

“Entreprenörskap i Kigali är impact. Om du bara skapar jobb så är det impact, om du utvecklar e-handel i området så är det impact, om du gör lantbruket smartare med agritech så är det impact”, säger Erik Engellau-Nilsson och fortsätter:

“Vår definition på vad impact är kommer vara mycket bredare än den är i Stockholm eller London”.

Läs mer