Sök

Ideal of Sweden säljs – prislappen över 1 miljarder

iDeal of Swedene-handel

Ideal of Swedens grundare Joachim Lindström och Filip Ummer.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Mobilskalskungarna bakom Ideal of Sweden cashar in.

Norrrköpingsduon Joachim Lindström och Filip Ummer har haft en minst sagt svängig resa som entreprenörer. 

De kallar sig själva för maskrosbarn och starten för sju år sedan skedde i ett garage. Flera gånger har bolaget, som säljer mobilskal, varit nere för räkning. När den då största kunden Phonehouse köptes upp 2014 tappade de till exempel det kontraktet och hela företaget höll på att gå under. 

"Sen sålde vi båt, bil och saker vi hade för att ha råd att sätta produkterna i produktion. Vi var nära konkurs tre gånger", berättade Joachim Lindström i en Breakit-intervju för något år sedan. 

Men sedan dess har det i princip bara gått uppåt för Sveriges två okrönta mobilskalskungar. Ifjol blev omsättningen 430 miljoner kronor och i år är planen att sälja för över 1 miljard kronor.

Under våren har Joachim Lindström och Filip Ummer tillsammans med hjälp av sin största externa ägare, riskkapitalbolaget Eequity, bjudit ut bolaget till potentiella investerare och nu är affären klar. Dagens industri avslöjar att riskkapitalbolaget Altor köper 60 procent av Ideal of Sweden.

Innan affären blev klar spekulerades det i en prislapp på över 2 miljarder kronor men DI uppger nu att bolaget värderades till "under 2 miljarder" i transaktionen. Den exakta värderingen är alltså oklar men ett e-handelsbolag av Ideal of Swedens storlek brukar värderas till mellan 1 och 3 gånger omsättningen. Det indikerar en prislapp på hela bolaget på över 1 miljard.

Efter affären kommer grundarparet äga 22 procent av bolaget och Eequity 18 procent. 

”Det känns väldigt bra. Vi är väldigt imponerande av Altorteamet och har stort förtroende för de personer vi har träffat och som kommer att vara involverade i styrelsearbetet”, säger Joachim Lindström, som idag är bolaget vd, till Di.

När Breakit får tag på Eequitys partner Patrik Hedelin på måndagskvällen vill han inte kommentera prislappen.

"Nej, det vill jag inte säga något om men vi gör en riktigt bra affär. På 26 månader har vi gjort 10 gånger pengarna", säger han.

Vill du läsa hela den inspirerande storyn om Joachim Lindström och Filip Ummer  bolagsbygge? Spana in intervjun vi gjorde här!

Den 17 oktober är Joachim Lindström även med på Breakits event Scaleup day i Stockholm. Spana in eventet här!

Läs mer