Sök

Storägaren Reeda förlorar mot Truecaller i rätten

Truecaller

Truecallers grundare Alan Mamedi och Nami Zarringhalam. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Reeda Capital tvingas betala 175.000 kronor.

Vi har tidigare skrivit om det bråk som har blossat upp mellan Truecaller och Stefan Lennhammer. Han var deras första investerare och var fram till för ett halvår sedan bolagets styrelseordförande.

Men nyligen drog han bolaget inför domstol. Domstolshandlingar visar att hans investmentbolag Reeda Capital är i färd med att sälja sina aktier. Men enligt bolaget vägrar Truecaller att lämna ut information om hur det går för bolaget – och anklagas därmed för att sabotera möjligheterna att sälja aktierna till ett marknadspris.

Reeda har bland annat försökt få ut Truecallers omsättning för 2018 utan framgång.

Nu har Truecaller vunnit en första seger i domstolen. I ett beslut från Tingsrätten i Stockholm framgår att man inte behöver visa de handlingar som Reeda kräver.

I alla fall inte än.

Reeda hade nämligen yrkat i domstolen att de skulle få tillgång till handlingarna de vill åt i väntan på att det kommer ett slutgiltigt beslut från domsluten.

Det säger domstolen nej till eftersom det råder oenighet om vad som egentligen står i det avtal som reglerar aktieägarnas rätt till insyn i bolaget.

Först när den tvisten har avgjorts av domstolen skulle Reeda kunna få tillgång till alla information de vill ha.

Nu döms de istället till att betala rättegångskostnaderna på 175.000 kronor till Truecaller.

"Tingsrättens beslut var väntat men vi är naturligtvis nöjda med att tingsrätten tydligt bekräftat att vi hanterar alla aktieägare korrekt och i enlighet med avtalet," säger Truecaller-grundaren Nami Zarringhalam, i en skriftlig kommentar till Breakit.

Vi har även haft kontakt med Reeda Capital som inte vill kommentera tvisten.

UPPDATERING: 

Efter att denna artikel publicerats har Reeda nekats prövningstillstånd i hovrätten. Därmed ligger tingsrättens dom fast. 

"Vi ser fram emot att lägga ärendet bakom oss och fortsätta fokusera på att bygga bolaget och värden för våra samtliga ägare", skriver Nami Zarringhalam, styrelseordförande för Truecaller i en kommentar till Breakit.

Läs mer