SUP46 expanderar till Helsingborg – ska hjälpa startups växa söderut

SUP46

David Nilsson Sträng (HETCH), Sonia Kaurah (SUP46), Sebastian Fuchs (SUP46), Peter Danielsson (Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Här är SUP46 nya satsning.

Allt fler kontorshotell poppar upp i Sverige. Inte minst i Stockholm där amerikanska jätten Wework, som hyr ut kontorsytor till företag, nyligen etablerat sig. 

Nu väljer startuphubben SUP46, som blivit lite av en symbol för Stockholms startupscen, att vigda sina vyer genom att satsa i fler städer. 

Den nya satsningen inleds genom öppnandet av ett nytt kontor i Helsingborg i slutet av sommaren. 

Den nytillträdde vd:n och medgrundaren Sebastian Fuchs säger att Helsingborg är ett naturligt val, och beskriver staden som en av de mest företagsvänliga i Sverige.

"Helsingborg växer väldigt snabbt och är en stad byggt av entreprenörer. Vi har fått ett stort stöd från fastighetsägare, politiker och heta startups vilket gör att klimatet känns rätt", säger Sebastian Fuchs.

Det var i maj det stod klart att tidigare vd:n Samir El-Sabini lämnade bolaget, efter ett halvår på posten. Han ersattes då av Sebastian Fuchs som meddelade planerna på att ta Sup46 ut i landet.

Sup46 grundades 2013 och arbetar med att stötta statups och entreprenörer. Det sker bland annat genom att knyta upp dem mot nätverk av  investerare, rådgivare och partners.

Etableringen i Helsingborg sker i samarbete med nätverket Hetch som grundats av tech-veteranen David Nilsson Sträng. Satsningen stöttas även av Wihlborgs och Kenneth Nilsson, vd på Resurs Bank.

I dag samlar SUP46 över 150 företag, varav flera av dem är baserade utanför Stockholm. Planen är därför att etablera flera fysiska kontor i nya städer för att stötta nya och gamla medlemmar lokalt.

”Helsingborg är först ut men vi kommer att jobba över hela Skåneregionen och även andra städer”, säger Sebastian Fuchs.

Han pekar på att det lokala stödet, från staden och politikerna, kommer att spela en avgörande roll för valet av kommande etableringar.

”Jag upplever att det avviker väldigt mycket mellan städer och hur pass sofistikerat man tänker kring vad bolag behöver för att lyckas. Vi uppmuntrar att fler lokala politiker och entreprenörer hör av sig till oss för att prata om vad vi tillsammans kan göra för att stödja dom mest spännande bolagen i deras stad", säger Sebastian Fuchs.

Den nya vd-posten innebär för Sebastian Fuchs del att han lämnar sin tidigare roll som affärsutvecklingschef på Znipe, en streamingplattform för e-sport.

”Jag kommer fortsätta som verksamhetsansvarig för SUP46 och tar ett total grepp över planen vi har framåt”, säger Sebastian Fuchs.

Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Peter Danielsson, säger att staden fokuserar på entreprenörskap, näringsliv och digitalisering.

"Vårt mål är att bli en av Europas mest innovativa städer till 2022, och vi ser fram emot att välkomna SUP46 till staden för att ta oss närmare det målet.”, säger Peter Danielsson.  

Läs mer