USA:s budgetchef vill ha förlängd tidsfrist kring Huawei-förbudet

HuaweiMobiltelefoner

Russel Vought, budgetchef för Donald Trump. Foto: Wiki/TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Vill att företagen ska få mer tid.

USA:s budgetchef vill se en försening i implementeringen av nya regler som förbjuder amerikanska företag från att använda Huaweis teknik. Det framgår av ett brev skickat till vice presidenten Mike Pence och kongressledamöter, skriver Wall Street Journal som fått ta del av brevet.

Förfrågan är daterad till den 4 juni och relaterar till att företagen bedöms behöva mer tid för att ställa om kring de nya restriktionerna.

Det påpekas att under de så kallade NDAA-reglerna kommer antalet amerikanska företag som kan betjäna regeringen att ”dramatiskt reduceras”.

Under NDAA-reglerna förbjuds amerikanska företag att få federala anslag och lån om de gör affärer med kinesiska företag eller med aktörer som i hög grad använder kinesisk utrustning. I brevet utpekas företag på den amerikanska landsbygden att bli mest påverkade eftersom Huawei-utrustningen är populär hos dessa. Gruppen riskerar nu att på grund av detta gå miste om federala pengar.

Det budgetchefen Russell Vought förespråkar i brevet är att omställningstiden till de nya reglerna förlängs från två till fyra år.

I en kommentar till WSJ uppgav en talesperson för The Office of Management and Budget att förslaget inte syftar till att ändra USA:s policy mot Huawei.

”Detta handlar om att se till att företag som gör affärer med den amerikanska regeringen eller får federala bidrag och lån har tid för att frigöra sig från att göra affärer med Huawei och andra kinesiska teknikföretag listade under NDAA”, sade talespersonen.

Läs mer