Semester i rymden? Nasa ger tummen upp

SpaceXUSARymden

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den amerikanska myndigheten öppnar dörrarna till den internationella rymdstationen ISS.

Den som har drömt om att turista i rymden kan snart få sin önskan uppfylld. Nasa har nämligen beslutat sig för att öppna upp rymdstationen ISS för turister med start 2020, rapporterar BBC.

Själva priset kommer att ligga på 35.000 dollar per natt på stationen och privata astronauter ska få stanna i maximalt 30 dagar. Dessutom beräknas själva resan dit kosta närmare 60 miljoner dollar, cirka 560 miljoner kronor, per flygning.

Nasa har själva twittrat om beslutet.

Men det är inte bara ekonomin som kan sätta käppar i hjulet för drömresan till rymden. De privata företag som ska ordna resorna, vilka är Elon Musks SpaceX och flygjätten Boeing, kommer att ansvara för att resenärerna har rätt träning och medicinska förutsättningar för resan.

Det är här första gången som Nasa öppnar upp för kommersiella resor till ISS. Det är däremot inte första gången som en turist kommer att tillåtas resa dit enligt BBC. Första turisten på ISS var den ryska affärsmannen Dennis Tito, som betalade Ryssland cirka 20 miljoner dollar för en resa dit.

Utöver två korta turismresor per år ska stationen också öppnas upp för företags forskning – framförallt inom medicin och tillverkningsindustrin.

Steget ses som ett steg mot en full privatisering av den internationella rymdstationen.

Läs mer