Sök

De vill få Säffle-bor (och andra) att crowdfunda konserter

SigneCrowdfundingMusik

Daniel Engh och Alexander Kronqvist. Foto: Joakim de Groot

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den nystartade crowdfunding-tjänsten Signe vill göra artistbokningar enklare att genomföra på små orter – samtidigt som de ska bli mindre riskfyllda för arrangörerna.

Tanken bakom plattformen är att olika arrangörer och artister ska säkra biljettförsäljningen redan innan artisten bokas. Fokus ligger framförallt på mindre orter runtomkring i landet.

“Kampanjerna går bättre i mindre orter. Vi ser att där aktiverar sig människor och blir delaktiga på ett annat sätt än i större städer. Vi har kört något evenemang i Stockholm och Göteborg, men där finns inte behovet av crowdfunding på samma sätt. Plura kommer att spela i Stockholm ändå”, säger Daniel Engh, grundare av Signe.

Bland evenemangen som crowdfundas just nu finns exempelvis Pernilla Andersson i Säffle och Carola i Karlstad. Sedan starten i februari förra året har ett 50-tal konserter genomförts enligt grundaren.

Många av konserterna hittills har arrangerats av Signe själva. Daniel Engh uppskattar att de står för ungefär 70 procent av evenemangen. Förhoppningarna är att snart kunna knyta fler arrangörer till plattformen. Idag måste nämligen alla konserter som arrangeras godkännas av Signe själva.

“Vi skulle kunna lägga upp en Kickstarter-liknande grej; att alla får lägga upp vad som helst. Men vi godkänner allt som ska lanseras, det handlar om trovärdighet också”, säger han och fortsätter.

“Vi försöker jobba mer med andra arrangörer också. I början har vi tagit hand om mycket själva, men för att kunna växa så vill vi börja jobba med andra.”

Idag är det tre anställda i bolaget. Under 2018 omsatte de cirka 1 miljon kronor samtidigt som de är lönsamma, berättar Daniel Engh.

De har fått bidrag från Vinnova på 300.000 kronor, liksom lite pengar från Sting-fonden Propel capital.

“Vi har inte genomfört någon finansieringsrunda ännu. Vi har en egen kassa som vi jobbat med och eftersom att vi tjänar pengar har det fungerat bra.”

Huvudfokuset kommer fortsatt att vara mindre orter och städer, men det är inte helt uteslutet att det kan finnas en marknad även i storstäderna menar Daniel Engh. Men då skulle det handla om mer nischad musik.

Läs mer