Sök

Rädslan sprider sig – då är jag äntligen redo att snacka

Lundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell tar tempen på en smått galen marknad.

Halvt på skämt, halvt på allvar frågade Breakits nyhetschef Jon Mauno Pettersson mig i veckan:

”Är du ute och försöker resa kapital till Breakit, eller?”.

Det var kanske inte så konstigt att han undrade. De senaste dagarna har jag nämligen jagat runt efter riskkapitalister med en frenesi som jag inte gjort sedan vi på Breakit senast tog in kapital. Det var för drygt ett år sedan och den absoluta merparten av de miljonerna vi fick in då har vi faktiskt fortfarande kvar på banken.

Så, nej jag har inte svansat efter riskkapitalister för att få dem att finansiera Breakits aggressiva expansionsplaner. Den här gången har jag istället ansträngt mig enbart för dig och alla andra som till äventyrs orkar tröska sig igenom denna veckas krönika.

Syftet med min charmoffensiv mot riskkapitalisterna var nämligen att få en pinfärsk temperaturmätare på den svenska konjunkturen i allmänhet och techsektorn i synnerhet.

Från min horisont är det nämligen riskkapitalisterna runt Stureplan som har bäst känsla för vartåt det barkar när det gäller både konjunkturen och vilka segment som är hetast just nu.

Varför? För att det är riskkapitalisternas jobb att dagarna i ändan träffa Sveriges vassaste entreprenörer. Det ger dem en svårslagen inblick i vart ekonomin  är på väg.

Så vad säger då dessa briljanta spågubbar- och gummor?

Sammanfattningsvis är de oroliga på gränsen till rädda. För sex månader sedan snackade alla om när (inte om) bubblan skulle spricka med en smäll. Nu är läget ett helt annat.

”Jag var i New York förra veckan. Ingen av de entreprenörer och investerare jag pratade med oroade sig för en lågkonjunktur. Det är då jag blir orolig. Marknaden är så het just nu och det finns verkligen galet mycket pengar”, konstaterade en av riskkapitalisterna och nästa jag fick tag i gav en liknande bild:

”Det är lite läskigt faktiskt. Marknaden är glödhet. Har du varit med tidigare under några nedgångar så är det omöjligt att inte bli orolig”.

Samtidigt är ingen av riskkapitalisterna jag pratat med direkt sena med att utnyttja läget. Alla bolag som går att sälja av görs redo och de andra portföljbolagen laddar för nya finansieringsrundor.

”Det är en väldigt hög aktivitet. Självklart passar alla som kan på att utnyttja den starka marknaden”, resonerar en av riskkapitalisterna och hans kollega är inne på samma linje:

”Efter tio år av högkonjunktur så är det klart man ska sälja om chansen finns. Och vi säger till alla våra entreprenörer att ta in pengar nu när det går”.

Hm, vid närmare eftertanke borde kanske vi på Breakit också ta chansen? Det är kanske helt enkelt läge att sälja Breakit? För rätt prislapp förstås. Från 100 miljoner och uppåt är till och med jag beredd att ta ett snack.

Trevlig helg!

Veckans miljardjägare: Riskkapitalisterna. Apropå att utnyttja det starka klimatet på marknaden så är många riskkapitalister själva just nu ute med håven. Det ryktas om att Northzone, Creandum, EQT Ventures och Lakestar alla är på väg att ta in miljarder från investerarkollektivet till nya miljardfonder.

Veckans karriärbyte: Josef Fares. Det gick säkert ingen nöd på Josef Fares när han verkade som filmregissör men att sadla om till spelutvecklare måste ändå klassas som ett privatekonomiskt genidrag. Förra året gjorde hans spelbolag en vinst på 173 miljoner kronor. Helt sjukt att ett bolag som omsätter nästan en kvarts miljard  kan ha en lönsamhet på över 80 procent.

Veckans mest uppmuntrande I: Breakit Impact Challenge. När vi drog igång vår klimatutmaning mot det svenska näringslivet (läs alla detaljer här) hade jag hoppats på att ett 20-tal bolag skulle haka på. När vi nu summerar initiativet kan vi räkna in över 400 deltagande bolag som tillsammans har 10.000-tals medarbetare runt om i världen. Jag blir faktiskt rörd när Breakit tillsammans med alla våra läsare på detta sättet på riktigt kan göra skillnad.

Veckans mest uppmuntrande II: Breakit. Varje söndagkväll summerar och analyserar jag besökstrafiken till vår sajt för att dagen efter skicka ut en rapport till hela Breakit-teamet. Den senaste månaden har det varit en riktigt trevlig syssla. I genomsnitt har vi i maj legat på nästan exakt 200.000 unika besökare i veckan. För oss innebär det en tillväxt på över 50 procent jämfört med samma period förra året. Redan nu är vi, hävdar jag inte så lite självgott, Sveriges vassaste ekonomisajt. Snart är vi också störst.

Veckans bubbelvarning: We Work. Låt oss vara ärliga: We Work är ett kontorshotell. Inget häftigare än så. Ändå är hajpen monumental när de nu slår upp portarna i centrala Stockholm, vägg-i-vägg med Spotifys påkostade kontor ovanför köpcentrumet Gallerian. We Work lockar med barista, gratis öl och en massa coola event. Till premiären har den amerikanska co-workingjätten lockat hyresgäster som Stripe, Antler, EQT Ventures och Sup46. En skrivbordsplats kostar från 5500 spänn i månaden och ett eget kontor för 5 personer ligger på 45.500 kronor. Själv fattar jag inte varför man som nystartat bolag ska hosta upp de pengarna när det går att sitta för halva priset några kvarter bort.

Veckans mest nobbade: Breakits redaktion. Det är bara att erkänna – Daniel Ek och Arash Pournouri har fått till en grym laguppställning till nästa veckas Brilliant minds. Konferensen, som hålls på Grand Hotel i Stockholm, lockar med bland andra Barack Obama, Greta Thunberg, Evan Spiegel, Hans Vestberg och Naomi Campbell på talarlistan. Jag skulle verkligen vilja vara på plats – men vi på Breakit är inte välkomna. I alla fall inte så här långt. En övertalningskampanj pågår fortfarande – har du några trådar att rycka i för att få in lilla mig på detta superevent ropa till!

Läs mer