Bolaget Rulla vagn hjälper småbarnsföräldrar "Ingen ska känna sig ensam"

Rulla vagncommunity

Mattias och Evelina Åkerberg startade eget i samaband med föräldraledigheten. Foto: Pressbild

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

De vill göra småbarnslivet lättare – för alla.

För tre år sedan var Evelina Åkerberg föräldraledig med sitt första barn.

“Vår son Elis hade kolik och jag rullade mycket vagn, gick på aktiviteter och fick ihop ett litet gäng med andra föräldralediga som jag umgicks med", säger hon till Breakit.

"Det var i mötet med andra som jag hade som roligast under föräldraledigheten”.

Efter avslutad föräldraledighet drog hon tillsammans med sin man Mattias Åkerberg drog hon igång konceptet Rulla vagn. De kopplar ihop föräldralediga och skriver artiklar och intervjuer med experter via sin facebookgrupp, en sajt och en podd.

Dessutom har de dragit igång med event och inom kort lanserar de ett nytt koncept, kallat ”Rulla vagn Sessions”. Under tre timmar har man föreläsningar, shopping och mingel för över 500 småbarnsföräldrar i Stockholm.

De kortare föreläsningarna – kallade sessions – kan handlar om alltifrån sömn och mat till hur man lyckas med ett jämställt föräldraskap.

“Vårt mål är att ingen småbarnsförälder ska känna sig ensam. Vi är också noga med att inte dela ut några pekpinnar utan intervjuar experter inom olika områden”, säger Evelina Åkerberg.

Rulla vagns grupp på Facebook har drygt 26.000 medlemmar och enligt Evelina Åkerberg har sajten 120.000 besökare i månaden. Dessutom har Rulla vagn-podden mellan 15.000 och 20.000 nedladdningar i veckan.

Pengarna drar bolaget in på samarbeten med utvalda aktörer som vill nå småbarnsföräldrar. Företag som Bugaboo, Babyshop och Semper betalar för att finnas med i en mix av redaktionella artiklar, podcast, event och nyhetsbrev.

Efter bara ett år hoppade Evelina Åkerberg av sitt jobb som kommunikatör i fastighetsbranschen. Mattias Åkerberg, som är copywriter, har kvar sitt eget bolag, men Rulla vagn tar just nu all kärlek och arbetstid. 

Paret är nämligen föräldralediga med sitt andra barn och delar upp det så att båda jobbar halvtid och är föräldralediga på halvtid.

“Den största utmaningen nu är att hitta balansen när man jobbar med något som man tycker är så kul", säger Evelina Åkerberg.

"Fördelen med att vara entreprenör när man har småbarn är att man kan styra över sin tid och jobba när barnen sover.”

Förutom föreläsningar och event kommer bolaget framöver också satsa mer på sin Youtube-kanal.

“Jag tror att vi når ut i bruset med information till föräldrar eftersom vi är ett litet bolag som verkligen känner vår målgrupp", säger Evelina Åkerberg.

"Föräldrar får mycket information om förlossningen och hur den ska gå till via MVC men när man väl står där med ett litet barn finns det mycket mer man behöver veta.”

Förra året omsatte Rulla vagn 1 miljon och gjorde en mindre vinst. För 2019 hoppas bolaget mer än dubbla omsättningen till 2,5 miljoner. De tror också på en betydligt större vinst under året.

Att samla en viss målgrupp i en Facebook-grupp och driva bolag och tjäna pengar på det är en del av en större trend. Läs mer om Facebooks nya makthavare här.

Läs mer