Hårda förhandlingar mellan Spotify och Universal – vill begränsa gratisanvändarna

Spotify Universal Music Group
Hårda förhandlingar mellan Spotify och Universal – vill begränsa gratisanvändarna

Fredrik Sandberg / TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Tuffa förhandlingar pågår mellan Spotify och skivbolaget Universal Music.

Förra veckan rapporterade Breakit att Spotify kan tvingas betala skivbolaget Universal Music 1 miljard dollar de kommande två åren i form av olika typer av royalties. Enligt ett internt mejl som amerikanska NY Post tagit del av pågår det hårda förhandlingar om licensrättigheterna mellan bolagen, och skulle den höga siffran gå igenom, som är högre än vad hela strömningssektorn omsätter totalt, skulle det innebära att 16 procent av Universals inspelade intäkter framöver kommer att komma direkt från Spotify.

Nu verkar tonläget mellan de två jättarna höjas ytterligare.

Enligt nya uppgifter till Financial Times sägs skivbolaget nu även vilja begränsa Spotifys gratisversion rejält. I förhandlingarna ska det bland annat ha framförts att det bör finnas restriktioner för hur många gånger en låt ska få spelas av en gratis-användare under en månad.

Kravet ligger i linje med den kritik som Universals vd Lucian Grainge tidigare har framfört mot Spotify, som i dagsläget har 15 miljoner betalande kunder av totalt 60 miljoner aktiva användare.

Lucian Grainge har tidigare gått ut med uttalanden likt detta:

”Reklamfinansierad on-demand kommer inte upprätthålla ett helt ekosystem av kreatörer och investerare”, sade han på Code Conference.

Och Universal inte ensamma om kritiken mot freemium-modellen. Enligt Rolling Stones har cheferna bland världens största skivbolag börjat stämma in i liknande kritik. Bland annat har Warner Musics vd Steve Cooper antytt att gratistjänster och betaltjänster måste vara tydligt differentierade.

Jonathan Forster, chef för Spotify Norden, menar dock att en betalmodell aldrig hade lyckats utan att samtidigt erbjuda en gratisversion.

"Vi är en av de grönaste skotten av tillväxt i branschen. Vi vill inte destabilisera det. Vi tror att den här modellen fungerar", säger han till Financial Times.

Att Spotify skulle tappa licensrättigheterna för Universal Music kan dock inte bedömas som troligt, särskilt inte med tanke på att skivbolaget är delägare i den svenska musikjätten. Men i och med att strömningsaktörer så som Apple-ägda Beats Music är på stark framfart torde förhandlingsläget för skivbolagsjätten vara relativt gott.

Universal har avbörjt att kommentera uppgifterna.

LÄS MER: "Exklusiv intervju med Spotify-grundaren Daniel Ek – om pengar, jämställdhet och den nya miljardindustrin för tech"

Läs fler artiklar
LÄS MER