Stockholm följer efter Jönköping - glädjebesked för hälsostartups

KryVårdHälsa

Foto: Pressbild från Kry

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Sveriges största landsting Stockholm kommer från och med 1 januari att erbjuda videomöte med läkare till samma villkor och pris som fysiskt möte. Det kan betyda en tillväxtboom för techbolag i vårdsegmentet.

Videomöte med läkare, som erbjuds av startups som Kry och Min Doktor, har hittills inte slagit igenom på bred front i Sverige. En viktig orsak till det är att videomöten inte är subventionerade.

Därför kostar det mer än dubbelt så mycket att gå till doktorn i surfplattan eller datorn - jämfört med ett fysiskt besök.

Nu är det på väg att förändras. På fredagsmorgonen rapporterade Breakit om att Jönköpings län blir först i landet med att ge videomöte samma status som fysiska möten.

Artikeln fick riksdagsledamoten Mathias Sundin (L) att twittra till partikamraten Daniel Forslund, landstingsråd i Stockholms län med följande fråga.

Att förändringen sker i Stockholms län, som är störst i landet, är en stark indikator på att det är på väg att lossna för videomöten inom vården.

Det ska också ses i ljuset av att diskussionen om ett förbud om vinster i välfärden har svalnat. Det märktes inte minst i måndags när vårdkoncernen Attendo börsnoterades. Aktien steg med 35 procent första handelsdagen.

Politikernas mer tillåtande inställning kan också få riskkapitalinvesteringarna inom ny teknik för vården att öka kraftigt i Sverige under nästa år.

Läs mer