Sök

Klimatbytet vill skapa en folkrörelse – för att göra pensionsfonderna mer hållbara

KlimatbytetPensionerHållbarhet

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill uppmana människor att prata mer om hållbart sparande.

“Hur tusan kan jag som privatperson hjälpa till på bästa sätt?”

Den frågan ställde sig Joakim Jansson om klimatfrågan, innan han beslöt sig för att dra igång #Klimatbytet. Själva grundtanken bakom initiativet är enkel, berättar han. Att få fler att spara klimatsmart genom att flytta sitt premiepensionssparande till fonder med låg CO2-risk.

“Totalt 1.300 miljarder kronor ligger i premiepensionssystemet. Vi tänker inte så mycket på det, men de här pengarna kan vi använda för att styra om i rätt riktning. Pensionsfonderna är några av de största och viktigaste ägarna i många bolag”, säger Joakim Jansson.

Pensionsmyndigheten erbjuder sedan en tid tillbaka möjligheten att filtrera fonderna utifrån flera olika parametrar. För den som vill går det att välja bort nästan allting som skulle kunna ses som kontroversiellt av någon. Kärnvapen, kommersiellt spel, tobak, porr och GMO är några av valen. Lågt CO2-risk och hållbarhetsfonder är två andra kategorier som fonderna kan tillhöra.

Initiativet #Klimatbytet fokuserar på utsläppen, samtidigt som de uppmuntrar personer att välja bort annat som de inte gillar.

På fem dagar har nu 580 personer nappat på utmaningen, enligt information på den egna sajten, och över 100 miljoner kronor har flyttats till klimatsmartare premiepensionsfonder. Den siffran baseras på att den genomsnittlige svensken med premiepensionsfonder har 175.000 kronor i sparande.

“Vi vet ju inte exakt hur mycket som har flyttats, det kan vara både mindre och mer pengar. Jag flyttade betydligt mycket mer och tittar vi på snittåldern så är det någonstans över 40 år vilka har betydligt mer än snittet i ppm-systemet. Å andra sidan finns det de som inte byter hela beloppet", säger han och fortsätter:

"Att ha en räknare är viktigt i själva upplägget med kampanjen men om beloppet är 120 miljoner kr eller 80 miljoner kronor spelar egentligen mindre roll, det viktiga är att skapa engagemang och få fler att tänka till. Så länge som vi är transparenta med hur vi räknar, så ger det någon form av tal och riktning som visar vad vi åstadkommer”, säger Joakim Jansson.

Arbetet med #Klimatbytet är idéellt och inget som initiativtagaren eller andra delaktiga tänker tjäna några pengar på enligt Joakim Jansson. Samtidigt menar han att det behövs någon form av finansiering om projektet ska drivas vidare långsiktigt.

Det han hoppas på är att banker och fondbolag ska inse att det finns ett intresse och därmed erbjuda fler hållbara fonder till lägre avgifter..

“Väljer du hållbarhetsfonder så är det 24 av 600, det är alldeles för lite. Jag tycker inte att det är en orimlig tanke att allt ska vara hållbart.”

Målet med initiativet är att flytta 1 miljard kronor till mer klimatsmart premiepensionssparande. Joakim Jansson berättar att han är väldigt nöjd med den respons som initiativet har fått hittills, men att han hade hoppats att det skulle gå lite snabbare. Samtidigt vet han att det är ett stort steg för många.

“Det påverkar ju faktiskt ens pensionspengar. Så det är ett stort beslut. Men om vi är transparenta och fortsätter jobba, så kommer fler att byta och det är vad allt handlar om”, säger han.

Personerna som arbetar med #Klimatbytet är Digjourney-grundarna Joakim Jansson och Johan Forsberg, tillsammans med Fredrik Pallin och Louise König och webbyrån Ultiro.

Läs mer