Sök

Nätläkarna hotas av prisslakt: "Finns andra länder med visioner"

Krydoktor.seHälsa

Livia Holm. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Hotet om att få mindre betalt för besöken får nätläkarna att blicka mot nya intäktskällor.

Nästa vecka kan komma att bli en riktig ödesvecka för nätläkarna. Det är då Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samlas för att rekommendera hur mycket (sannolikt mindre) de digitala vårdgivarna ska få ta i betalt vid besöken. 

Sist man tog upp frågan om att sänka ersättningen från 650 kronor till 450 kronor per besök kunde politikerna inte enas. Men nu hoppas SKL kunna landa i ett beslut.

Någon höjning verkar däremot inte stå på agendan nu, där flera frågor ska lyftas. Det lutar mer åt någon form av sänkning, oförändrad nivå – eller att man väljer att vänta med beslut igen.

Om priserna skulle sänkas kommer det att slå hårt mot nätläkarna, enligt Livia Holm som är policy- och utvecklingschef hos Kry.

”Det är ingen hemlighet att vi redan går back på nuvarande ersättningsnivåer. Det är en situation som skulle förvärras, det är inte en hållbar modell”, säger Livia Holm.

Hon säger att en sänkning skulle leda till att Kry inte kan erbjuda digital vård nationellt, alltså överallt i landet, och att det skulle totalbromsa utvecklingen av tjänsterna.

"450 kronor täcker inte självkostnadspris för en vårdkonsultation, inte ens om man räknar bort kostnader för teknisk drift, kvalitetsorganisation och liknande", säger Livia Holm.

Det säger sig självt att bantade priser är lite av ett skräckscenario för de svenska snabbväxande nätläkarna. Flera av dem backas med hundratals miljoner kronor i riskkapital – att dra ned på takten är inte ett alternativ.

Men Kry har (såklart) en plan. Om Sverige sätter käppar i hjulet finns det andra länder.

"Vi har verksamheter i andra länder där man från styrande befattningar och politisk håll har betydligt tydligare visioner och försöker möjliggöra för utvecklingen", säger Livia Holm.

Kry finns bland annat i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

"Om man gör tvärtom på den svenska marknaden och aktivt bromsar digital vård kanske vi behöver se över vilka marknader vi lägger mest tyngd på".

Livia Holm hoppas att man väljer att invänta en rad pågående utredningar kopplade till frågan innan beslut tas. 

Infekterad debatt

Debatten om nätläkarnas vara eller icke vara är minst sagt infekterad. På ena sidan har vi exempelvis landstingen och regionerna, som larmat över skenande kostnader när invånarna söker vård på nätet, och som därför har börjat utveckla egna digitala lösningar. Det har även riktats skarp kritik mot bland annat Krys  marknadsföring.

Kry hänvisar i sin tur gärna till att den digitala vården stod för 4,6% av de totala besöken, och 1,1 procent av kostnaderna, i allmänvården förra året.

Martin Lindman, vd och grundare för snabbväxande Doktor.se, kommenterar också den eventuella sänkningen.

”Det är inte så att man gör en 30 procents prispress på något som idag genererar ett överskott. Det plöjs ned enormt mycket pengar för att utveckla något som landstingen och regionerna inte själva lyckades med att göra", säger Martin Lindman.

Han berättar att Doktor.se redan rustat sig för förändringar genom att bygga fler intäktsben. De har bland annat etablerat fysiska vårdcentraler och teamat upp med veterinärsjätten Anicura för att utveckla en app för fyrbenta. Ett samarbete som beräknas "ge rejäla volymer".

Martin Lindman menar att politikerna får räkna med att digitala vårdgivare springer i nya riktningar om man börjar mixtra med ersättningen.

”När man gör sådana här potentiella drastiska åtgärder är det klart det skickar signaler till marknaden. Det blir ogästvänligt att driva innovation och utveckla”, säger Martin Lindman.

Läs mer