Paypal satsar över 100 miljoner i Tink: "Vi är stolta"

Tink Paypal fintech
Paypal satsar över 100 miljoner i Tink: "Vi är stolta"

Tink-grundaren Daniel Kjellén. FOTO: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Fintechjätten fortsätter att satsa på Sverige.

Förra året köpte Paypal svenska Izettle för hela 19 miljarder kronor. Affären var den största bland svenska techbolag förra året och nu fortsätter Paypal att satsa på Sverige.

Den amerikanska jätten går nu in med 105 miljoner kronor i den svenska fintechsatsningen Tink. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Vi är stolta över att samarbeta med en global fintechledare som Paypal”, säger Daniel Kjellén, vd och medgrundare av Tink i en kommentar.

Investeringen är en del i den runda som bolaget genomförde tidigare i år när man tog in över en halv miljard kronor. Bolaget värderades då till över 2 miljarder kronor.

Paypal kommer också att börja använda Tinks teknik i sin betaltjänst, med över 277 miljoner användare.

Tinks förvandling

Tink grundades 2012 och var till en början en ekonomiapp som i stort sett gick ut på att ge användarna tips om hur de kan förbättra sin privatekonomi. Men de senaste åren har bolaget har skruvat om sin modell något, och satsar idag framförallt på en så kallad open banking-plattform.

Tjänsten används av utvecklare på till exempel banker som behöver hjälp med att bygga digitala tjänster. Ett exempel är SBAB:s tjänst för att jämföra bolån, som bygger på Tinks plattform.

Ambitionen är att finnas i nästan alla europeiska länder i slutet av året och det är här samarbetet med Paypal kommer inledas.

"Vi har ambitionen att senare ta det utanför Europa", säger Daniel Kjellén till DI Digital, som var först med att rapportera om nyheten.

I samma runda som Paypal gick in hittar vi också Insight Venture Partners, som tidigare investerat i bolag som Twitter och Delivery Hero. Även Creades, Sunstone Capital, SEB och Nordea har satsat i bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER