Kinnevik säljer Millicom – för att köpa nya digitala "framgångssagor"

Kinnevik e-handel
Kinnevik säljer Millicom – för att köpa nya digitala "framgångssagor"

Georgi Ganev, vd på Kinnevik och Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik. Foto: Press samt Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kinnevik får in nästan 6 miljarder på försäljningen av Millicom.

För nästan 30 år sedan grundade familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik telekombolaget Millicom. I början av året var Liberty Latin America intresserad av att köpa bolaget men drog tillbaka ett bud värt nästan 70 miljarder kronor efter att parterna inte kunnat komma överens. 

Nu väljer istället storägaren Kinnevik att bjuda ut en del av sina aktier till försäljning och dela ut resten av innehavet till sina aktieägare. 11 av Kinneviks totalt 38 miljoner Millicom-aktier ska avyttras. Räknat på måndagens slutkurs i Millicom innebär det en affär på nästan 6 miljarder kronor.

”Detta är en monumental dag för Kinnevik. Vår trettioåriga investering i Millicom har varit en enorm framgång för våra aktieägare. Med Millicoms starka historiska utveckling anser vi att tiden nu kommit för oss att frigöra kapital för att accelerera aktiviteten i vår privata portfölj", säger Kinneviks vd Georgi Ganev i en kommentar.

Han är tydlig med att pengarna från försäljningen ska gå in i nya digitala tillväxtbolag med bas i Norden, Europa och USA:

"Genom att omallokera en del av vårt kapital till nya och spännande tillväxtbolag kommer vi kunna accelerera vår investeringsverksamhet och kapitalisera på våra möjligheter att maximera aktieägarvärden", säger Georgi Ganev och nämner bland annat Zalando, MTG och Avito som exempel på bolag som med hjälp av Kinnevik blivit "omvälvande bolag".

Nu är ambitionen att hitta fler sådana bolag att investera i, enligt Georgi Ganev.

"Dagens offentliggöranden rimmar väl med våra ambitioner att återskapa dessa framgångssagor om och om igen", säger han.

Lite mer hårdfakta kring transaktionen direkt citerat från Kinneviks pressmeddelande:

Kinnevik har även utfärdat en option till bankerna som genomför Erbjudandet att köpa upp till 1,65 miljoner aktier i Millicom från Kinnevik under 30 dagar från erbjudandedagen. Villkorat av ett framgångsrikt genomfört Erbjudande avser styrelsen i Kinnevik föreslå att en utdelning av Kinneviks resterande innehav i Millicom (i form av svenska depåbevis noterade på Nasdaq Stockholm och konverterbara till aktier i Millicom) till Kinneviks aktieägare genomförs under december 2019 efter utgången av en 180-dagars lock-up-period.

Kinnevik äger för närvarande 37.835.438 aktier i Millicom, motsvarande 37,2 procent av Millicoms utestående aktier. De 11,0 miljoner aktier som erbjuds av Kinnevik i Erbjudandet motsvarar cirka 29 procent av Kinneviks totala innehav i Millicom.

Läs fler artiklar
LÄS MER