Sök

Modemärket Wacay går i konkurs

WacayKonkurse-handel

Sïmon Saneback och Mikael Wintzell på Wellstreet, som har investerat i Wacay. Foto: Annika Falkuggla / Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det Wellstreet-backade modevarumärket Wacay klarar inte längre av att betala sina skulder.
Nu försätter sig bolaget i konkurs.

Det visar handlingar från Göteborgs Tingsrätt som Breakit har tagit del av.

Wacay Weekend Adventure Company grundades 2016 av Magnus Liljeblad, Jonas Eriksson och Evelina Bryngelsson. Tanken var att sälja kläder både genom sin egna sajt, liksom via återförsäljare i fysiska butiker.

Samma år tog Wacay in 7 miljoner kronor i riskkapital, där en av investerarna var riskkapitalbolaget Wellstreet. Även serieentreprenören Alexander Hars och Thommy Nilsson, tidigare vd på Kappahl och JC, har investerat, enligt sajten Habit, som var först med att uppmärksamma nyheten.

I konkursansökan skriver bolaget att de har hamnat på obestånd och skulder finns till Nordea, Almi Företagspartner och aktieägare. De bedömer att de hade “varit i behov av större ägarkapital för att fullfölja sina försäljningsmål och utvecklingsplaner, men har dessvärre misslyckats med kapitalanskaffningen.”

Enligt medgrundaren Jonas Eriksson uppstod oväntade problem tidigt i bolagets uppstart. Förändringar i grundargruppen gjorde att en pågående investeringsrunda i slutet av 2017 inte kunde genomföras som planerat.

“2018 blev därför ett år då vi gick på sparlåga för att rätta till den situation som vi hade hamnat i och parallellt med det jobbade vi med att hitta finansieringen som redan var tänkt att vara klar då. På ett sätt har det varit ett bra och lärorikt år. Vi har fått gå igenom alla processer.”

Jonas Eriksson säger också att de jobbade in i det sista med att hitta investerare och att en del intresse fanns. I slutändan var det däremot befintliga ägare som tvingades åta sig uppgiften att stärka bolaget, men alla klarade inte att bistå med det kapital som krävdes, berättar han.

Däremot har de inte gett upp hoppet om någon form av fortsättning för Wacay.

“Det som ligger på bordet nu är egentligen en möjlig fortsättning. Med någon eller några av de gamla ägarna – där Wellstreet tagit lead, ska vi försöka omgruppera och samla oss för att börja om.”

Bolaget skriver också i konkursansökan att de har ett varulager med ett totalt inköpsvärde på närmare 5 miljoner kronor.

Under 2018 omsatte Wacay cirka 1,5 miljoner kronor. Förlusten landade under samma år på närmare 5,5 miljoner kronor. Bolagets medgrundare och tidigare vd Magnus Liljeblad lämnade enligt sin egna Linkedin-profil bolaget i mars förra året. Han är nu vd för Henri Lloyd.

Breakit har sökt konkursförvaltaren Stefan Skeppstedt.

Läs mer