Sök

Kicks tvingades stänga butik – nu sågar vd:n hyrorna: "Det är en ohållbar ekvation"

KicksAMF Fastighetere-handel

Kicks vd Freddy Sobin manar till dialog kring butikshyror. Foto: Pressbilder

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Förra veckan kom nyheten om att Kicks butik i Moodgallerian i centrala Stockholm ska stänga.
Nu vill vd:n Freddy Sobin att hyressättningarna ses över.

Gallerior med butikslokaler som gapar tomma blir en allt vanligare syn och rädslan för butiksdöden sätter skräck i svenska handlare som jobbar hårt med den digitala omställningen.

Kicks, som ägs av Axel Johnson-koncernen, har idag cirka 250 butiker i tre länder. Bolaget öppnade nyligen en ny flaggskeppsbutik i Gallerian i centrala Stockholm. Samtidigt kom förra veckan besked om att bolagets butik i Moodgallerian, några hundra meter därifrån, stänger.

Anledningen är enligt vd:n Freddy Sobin att butiken inte är lönsam och att hyran ligger på en orimlig nivå i förhållande till hur många kunder som besöker butiken. 

”Det man i grunden betalar för är läget och kundströmmen. Men om kundströmmarna minskar devalveras värdet och om hyran ligger på samma nivå blir det en ohållbar ekvation”, säger Freddy Sobin till Breakit.

Han efterlyser nu en dialog mellan handlare och fastighetsägare där en reform av hyresmodellerna bör diskuteras.

”Det finns en gräns för hur många restauranger och hur mycket servicehandel man kan ha i en galleria. Det måste finnas en balans. Det sker ett paradigmskifte inom handeln och i USA och England ser man redan att hyresnivåerna är på väg ner. Vi måste ta ett större gemensamt grepp om det här för just nu utarmas galleriorna”, säger han.

Freddy Sobin tycker också att fastighetsägarna ska ta ett ansvar i att locka fler kunder till lokalerna genom att exempelvis ordna olika event och dylikt.

”Nu tycker många att ansvaret bara ligger på oss.”

Moodgallerian ägs av AMF Fastigheter som inte riktigt håller med om den bilden.

“Generellt arbetar fastighetsägaren för att attrahera besökare till handelsplatsen medan hyresgästen drar in till butik och säljer. En viktig del av det är evenemang och aktiveringar av platsen men med det sagt behöver vi arbeta ännu närmare varandra framåt ”, säger Annika Ljungberg som är centrumchef för Moodgallerian till Breakit.

Hon upplever att det redan finns en dialog mellan fastighetsägare och hyresgäster.

“Vi för såklart alltid en dialog med våra hyresgäster om hyrorna, men vi kommer behöva arbeta än närmare varandra framåt i dessa frågor. Något vi börjat med i vår testplattform The Lobby sedan ett år tillbaka", säger hon.  

Vad har fastighetsägarna för ansvar för butiksdöden?

“Vi ser att handeln är stöpt i förändring och ser kontinuerligt över hur våra handelsplatser ska utformas för att bli platser som människor vill vara på, trivs i och väljer att komma tillbaka till. Med det sagt ser vi att både handlare och fastighetsägare behöver arbeta ännu närmare varandra i framtiden,” säger hon.

Förra året landade Kicks omsättning på cirka 3,2 miljarder vilket är en ökning på cirka 120 miljoner jämfört med året innan. Resultatet minskade däremot drastiskt och gick från en vinst på 80 miljoner 2017 till en vinst på 15 miljoner 2017.

Freddy Sobin kom in som vd för bolaget i september och han menar att den minskade vinsten främst beror på att bolaget har gjort stora investeringar de senaste två åren.

Kicks e-handel ökade med 36 procent under 2018 och står nu för 15 procent av bolagets omsättning. Freddy Sobin tror däremot att en kombination av fysisk handel och e-handel är den bästa vägen att gå.

”Vi ser löpande över hela butiksnätet och kommer att stänga fler butiker där hyresnivån inte kan motiveras av kundströmmarna men vi kommer också att relokera och öppna nya butiker”, säger han.

Läs mer