Sök

Ny FN-rapport – klädindustrin släpper ut mer än flyget

Hållbarhet

Fabriksarbetare i en textilfabrik utanför Addis Abeba som tillverkar kläder för H&M Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“Det bästa du kan göra är att ta cykeln till din lokala andrahandsaffär”.

Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flyg- och sjöfarten tillsammans. Det rapporterar FN:s handelsorgan Unacted, enligt SVT.

Att köpa ekologisk bomull hjälper inte för att få ner klimatutsläppen, så länge energin vid tillverkningen kommer från kol.

“Det bästa du kan göra för att handla kläder hållbart är att ta cykeln till din lokala andrahandsaffär”, säger Malin Wennberg, kommunikationschef på Mistra Future Fashion som är ett av världens största forskningsprogram om hållbart mode, till SVT.

Problemet handlar inte om vad för typ av plagg vi köper; ekologiskt, återvunna fibrer och liknande, utan om att vi helt enkelt köper för mycket.

En ny rapport från Mistra visar också att när det kommer till svensk konsumtion av kläder så kommer 80 procent av klimatutsläppen från själva tillverkningen. Samtidigt köper medelsvensken 13 kilo kläder per år, och slänger 8 kilo.

“Trendkänsligheten går inte hand i hand med hållbarhetstanken.Vi var mer klimatsmarta förr i tiden då vi inte hade råd att köpa så mycket kläder, när vi lagade det som gick sönder”, säger Malin Wennberg.

Läs mer