Sony lämnar in patentansökan - utmanar Samsung på mobil VR

SamsungOculusVR

Samsungs VR-headset. Foto: Markus Schreiber/TT.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nu ska Sony göra ett eget headset för virtual reality i mobilen - bara veckor efter att Samsung har lanserat sin modell Gear VR.

Nu rapporterar sajten UploadVR att Sony har lämnat in en patentansökan i USA för ett “huvudmonterat displaysystem med gränssnitt för mobila datorer för att visa virtual reality-innehåll”. Vi hoppas att namnet på headsetet blir lite klatschigare än så.

Det innebär i alla fall att Sony tar upp kampen med Samsung på mobil VR.

Bolaget har sedan tidigare en toppmodell på gång til sin spelkonsol Playstation. Den modellen kan alltså inte användas till mobilen och tävlar istället mot bland annat svenska Star VR och Facebook-ägda Oculus Rift som släpps i början på nästa år.

Oculus har även samarbetat med Samsung om att utveckla deras VR-brillor för mobilen.

Att Sony utmanar Samsung och Oculus är inte helt otippat. Tidigare i höst hintade bolaget om att något kunde vara på gång i ett blogginlägg angående skärmen på deras senaste telefon.

"Vi tror att Xperia Z5 Premium är kapabel att hantera världens skarpaste virtual reality plattform - vi jobbar på några grejer internt på det området, så häng kvar för mer nyheter snart", skrev bolaget på sin blogg. 

Den nya patentansökan kan alltså ses som ytterligare ett tecken på att ett headset för mobil VR faktiskt är på väg.

Det kan vara dåligt nytt för svenska Moggles som ligger i samma prissegment som Samsungs Gear VR, där Sony förväntas lägga sig. Moggles släpper sitt första headset för konsumenter i början av 2016.

Läs mer