Sök

Vilka trafikregler gäller för elsparkcyklar? Får du köra på trottoaren? Vi reder ut

TransportElsparkcykel

Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Det här säger lagen om elsparkcyklarna

Förra året intog elsparkcyklarna plötsligt svenska städer i massor. Bolagen bakom, som Voi, Lime och Tier, har använt sig av så kallad blitzscaling: Att växa rekordsnabbt  på kort tid, med hjälp av stora mängder riskkapital.

Men med den nya trenden kommer också en rad frågor: Vilka regler är det egentligen som gäller?

Säkerheten har också ifrågasatts av många, bland annat av Transportstyrelsens utredare.

Så vad gäller då? Jo, i princip är det samma regler som för cyklar. Elsparkcyklarna får inte köras snabbare än 20 kilometer per timme, om de kan köras snabbare än så rör det sig om en annan klassificering enligt Transportstyrelsen.

“Då är sparkcykeln inte en cykel och kan inte köras efter cykelregler. Frågan är då vad den istället kan klassas som? Det som ligger närmast tillhands är att se sparkcykeln som en moped klass II. Men en moped klass II ska också uppfylla flera tekniska krav som en sparkcykel sannolikt inte klarar”, skriver myndigheten på sin hemsida. 

Motorn får inte heller vara starkare än 250 watt.

Den som ansvarar för det är du som kör, om den skulle gå snabbare räknas det som olovlig körning. Svenska elsparkcykelbolaget Voi uppger för Sveriges Radio att de följer samtliga regler.

“Våra elscootrar har en maxhastighet på 20 kilometer per timme. Vi har strypt dem, så de kan inte gå fortare. Och därmed är de klassificerade som cyklar i Sverige och vi följer den svenska lagstiftningen”, säger bolagets talesperson Kristina Hunter Nilsson i en kommentar.  

Var får man köra?

I första hand är det cykelbanan som gäller, och ibland om sådan saknas i bilkörfältet. Du får faktiskt köra på trottoaren eller på gågata, men det är långsamt som gäller i så fall, inte snabbare än gångtakt. 

Hur är det med hjälm då?

Det är bara ett krav om du är under 15 år. Däremot måste elsparkcykeln, liksom en vanlig cykel, ha broms och ringklocka, samt lysen om du kör i mörkret.

Och ett sista råd. När du parkerar den, tänk på att den inte ska vara i vägen för till exempel barnvagnar, rörelsehindrade eller blinda.  

Läs mer