Sök

Så blev Chalmers-doktorerna bakom Recorded Future miljardentreprenörer

Recorded FutureIT-säkerhet

Bizuayehu Tesfaye / TT/SCANPIX NORWAY/Øijord, Thomas Winje

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Christopher Ahlberg och Staffan Truvé börjar få en vana av att sälja miljardbolag.

“Hello! Have any threat intelligence questions? Happy to help!”

Det är inte varje dag som man ställer sig själv den frågan. Men det är precis den typen av frågor som succébolaget Recorded Future söker och hoppas kunna svara på med sin övervakningstjänst. En tjänst som lite enkelt förklarat ska kunna förutse framtida hot genom att i realtid söka igenom vad som skrivs på webben.

Nyligen avslöjades det att riskkapitaljätten Insight Partners blev nya majoritetsägare i bolaget och att de två grundarna Staffan Truvé och Christopher Ahlberg samtidigt sålt delar av sitt ägande.

“Vi har sålt en del men vi blir kvar som delägare. Det är vi, personalen och Insight Partners som äger bolaget nu”, berättade Staffan Truvé för Di Digital efter affären.

Det hela var så klart en jätteaffär för de bägge grundarna. Men det är faktiskt inte det första miljardbolaget som de båda grundarna har byggt upp. Redan för tolv år sedan sålde entreprenörerna sin första startup Spotfire, då med prislappen 1,8 miljarder kronor.

När de nu säljer sitt andra bolag, det vi brukar kalla för Sveriges hemligaste startup, är värderingen betydligt högre. Prislappen landade på lite mer än 7 miljarder kronor och Breakits Stefan Lundell passar på att kalla grundaren Christopher Ahlberg för en av Sverige “allra framgångsrikaste entreprenörer alla kategorier”.

Vilka är då de två grundarna bakom miljardsuccén?

Christopher Ahlberg har vi på Breakit intervjuat tidigare. Sommaren 2016, ungefär ett år efter att Recorded Future stängt en kapitalrunda på cirka 104 miljoner kronor. Investerarna då var bland annat Google och den CIA:s investeringsbolag In-Q-Tel.

Då berättade entreprenören från Kungälv att Google faktiskt kom in som investerare på ett lite annorlunda sätt.

"Med Google Ventures var det så att jag var på Starbucks i Harvard square när jag blev introducerad för Rich Miner och Bill Maris (grundarna av Google Ventures). Det sa bara klick och vi hade Google hemma", berättade han.

Christopher Ahlberg har en doktorsexamen i datavetenskap från Chalmers i Göteborg och med Spotfire ville han göra krånglig data enkel att läsa genom att visualisera den på rätt sätt. Själva grundidén till bolaget kom faktiskt när han  arbetade vid University of Maryland och forskade om informationsvisualisering.

Hur mycket bolaget omsätter har han aldrig velat avslöja.

"Fördelen med att ha eget företag är att man faktiskt får ha vissa uppgifter för sig själv."

Idag bor Christopher Ahlberg i Boston, där Recorded Future också har sitt högkvarter.

Medgrundaren Staffan Truvé, bosatt i Alingsås, har också en doktorsexamen i datavetenskap från Chalmers. Till skillnad från sin medgrundare bor han däremot kvar i Sverige och har haft flera tunga roller i olika organisationer.

Han är bland annat ordförande i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVA:s, avdelning för informationsteknik. Dessutom har han en bakgrund som vd och ordförande i både RISE Interactive och RISE SICS. Mellan åren 2011-2012 satt han i Digitaliseringsrådet som regeringens rådgivare i frågor om digitalisering.

Han har också varit förekommande i frågor som rör digitalisering. Bland annat har han genom IVA kritiserat EU:s upphovsrättsdirektiv.

“Intentionen är inte svår att förstå. Men den lösning som föreslås riskerar att få allvarliga konsekvenser för öppenhet och yttrandefrihet”, skrev han i ett uttalande i april i år.

Läs mer