Sök

Heart Aerospace ska få elflyget att lyfta – backas av EQT och Norrsken

Heart AerospaceTransport

Anders Forslund, Heart Aerospace. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

“Det är en dröm för mig att jobba med det här”, säger grundaren Anders Forslund.

Flygskammen drar fram över världen och jakten på fossilfria alternativ blir alltmer intensiv.

Nu har svenska Heart Aerospace som satsar på att bygga ett litet elflygplan med plats för drygt 20 personer fått ett tillskott i kassan, skriver Travel News.

Det är EQT Ventures och Norrsken som går in med 20 miljoner kronor i satsningen som planerar att ha ett elflygplan i drift redan om sex år.

“Det känns helt fantastiskt”, säger grundaren Anders Forslund.

“Det är en dröm för mig att hålla på med det här och det visar också att investerare tror på modellen".

Heart Aerospace stöttas sedan tidigare av flygbolagen SAS och BRA och är en del i den mycket prestigefyllda startupacceleratorn Y Combinator i Silicon Valley (andra bolag som har gått samma väg är Airbnb och Dropbox).

För miljonerna som nu rullar in kan Heart Aerospace anställa ett tiotal personer som ska jobba med att utveckla drivlinan till flygplanet och få alla tillstånd som behövs på plats.

Trots att det bara är 6 år tills flygplanet ska vara i luften är det långt kvar tills elflygplanen kan ersätta de stora plan som flyger över till exempel Atlanten. Istället ska de kunna ersätta kortare inrikesresor på upp till 40 mil.

Men 20 miljoner räcker inte långt när man ska utveckla ett nytt flygplan. Nästa år flyger Anders Forslund tillbaka till Silicon Valley och hoppas då på en ny, betydligt större, runda.

“Då har vi visat att vi klarar den här fasen och att vi kan anställa och har kommit igång med arbetet.”

Läs mer