Sök

Transportstyrelsen efter dödsolyckan: Förbjud elsparkcyklarna

VoiElscooter

Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De är tungt backade av riskkapital – och intar allt fler svenska städer. Men nu kan myndigheterna sätta stopp för elsparkcyklarna.

Uppdatering: Transportstyrelsen uppger att utredaren blivit feltolkad av TT. Han vill inte förbjuda elsparkcyklar utan ville klargöra vilka regler som gäller. De sparkcyklar som inte följer reglerna är redan förbjudna enligt lagen. 

Tidigt torsdag morgon kom nyheten att en person omkommit i Helsingborg efter en olycka med en hyrd elsparkcykel. Nu vill Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre att elsparkcyklarna ska förbjudas.

“Vi är av uppfattningen att det är ett fordon som inte ska vara i trafiken. Det här är något annat. Om de ska användas måste de uppfylla kraven för eldriven cykel, och om de inte gör det är det ett fordon som inte får användas i trafiken”, säger han till TT (via Aftonbladet).

Det är inte första gången som Hans Cassepierre varnat för elsparkcyklarna, skriver nyhetsbyrån. Han säger till TT:s reporter att det idag finns ett problem med att fordonet saknar en tydlig klassificering. Det är varken en elcykel eller moped. Han är inte heller förvånad över att det nu sker en olycka.

"Vi har tyvärr bara väntat på att det skulle komma en allvarlig olycka, och så klart är det extra tragiskt att någon omkommer", säger han.

Han förklarar också att det i slutändan är upp till polisen att bedöma om det ska vara tillåtet att köra elsparkcykel.

Elsparkcykelbolagen är tungt backade av riskkapitalbolag – och värderingarna har skjutit i höjden på mindre än ett år. Svenska Voi har totalt tagit in 730 miljoner kronor i kapital, bland investerarna finns bland annat Vostok New Ventures, Balderton Capital, Creandum samt Cristina Stenbeck.

För några dagar sedan lanserade Voi sina elsparkcyklar i Helsingborg. Något uttalande om vilken scootertjänst som var inblandad i olyckan har inte lämnats. Polisen bekräftar däremot att det rör sig om en hyrtjänst som nyss lanserat i stan. 

Voi är den enda aktör som idag erbjuder sin tjänst i staden, sedan en vecka tillbaka, och när Breakit söker Voi lämnar presschefen Kristina Hunter-Nilsson följande uttalande:

"Vi beklagar det inträffade, våra tankar går till familj och anhöriga. Det här en allvarlig olycka och vi är i kontakt med instanser för att få mer information kring det inträffade. När vi vet mer återkommer vi. Polisutredningen är pågående."

Uppdatering: Voi har bekräftat att det är en av deras elsparkcyklar som varit inblandad i olyckan. I ett mejl till Breakit med ett officiellt uttalande skriver Voi bland annat:

"Vi kan nu bekräfta att en el-scooter från vår flotta varit involverad. Vi samarbetar fullt ut med polisen i den pågående utredningen för att skapa oss en bild av vad som inträffat."

Läs mer