Braksuccé för Josef Fares spelstudio Hazelight – 173 miljoner i vinst (!)

Hazelightspel

Josef Fares. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

En vinst på hela 173 miljoner kronor. Det är resultatet när filmregissören och spelskaparen Josef Fares nya spelstudio Hazelight summerar fjolåret.

Samtidigt plockar Josef Fares ut 25 miljoner från bolaget, kan Breakit avslöja.

Sedan några år tillbaka har Josef Fares ställt in regissörsstolen i förrådet för att ägna sig åt en annan passion – sitt spelskapande. Ett karriärval som hittills har visat sig vara helt rätt.

Sitt första spel tog Josef Fares fram i samarbete med den nu krisande spelstudion Starbreeze. Resultatet blev det kritikerhyllade spelet Brothers: A tale of two sons som släpptes 2013.

Josef Fares gick sedan sin egen väg och meddelade sent 2014 att han startade det egna spelföretaget Hazelight Studios.

Förra året släppte studion sitt första egna spel, "A Way Out", som är ett actionäventyr där två spelare tillsammans ska hjälpa bröderna Leo och Vincent att rymma från ett fängelse. Spelets utveckling finansierades av speljätten Electronic Arts – som också distribuerar titeln – och såg redan tidigt ut att bli en succé. Dealen med EA innebar också att Josef Fares spelstudio betalar tillbaka utvecklingskostnaden för spelet, samtidigt som de får behålla alla intäkterna själva.

Exakt hur mycket spelet har sålt vet vi inte, men redan under sina första tre veckor sålde spelet över 1 miljon exemplar. Med den färska årsredovisningen från Hazelight i våra händer kan vi också avslöja att studion hade ett riktigt kanonår i fjol.

“Mottagandet har varit över förväntan”, skriver Hazelight om spelet i årsredovisningen.

Nettoomsättningen uppgick till 210,9 miljoner kronor och vinsten innan bokslutsdispositioner och skatt blev hela 173 miljoner kronor.

Årsredovisningen skvallrar också om att Josef Fares plockade ut hela 25 miljoner till sig själv under fjolåret i form av utdelning till aktieägare. Josef Fares är ensam ägare i bolaget.

Samtidigt finns cirka 100 miljoner kvar i bolagets kassa. Däremot uppgår kortfristiga skulder till 71,5 miljoner kronor, där 51,4 miljoner redovisas som "upplupna kostnader och förutbetalda intäkter".

När organisationen Dataspelsbranschen listade Sveriges 10 största spelutvecklare baserat på 2017 års omsättning landade Malmöstudion Ubisoft Massive på tiondeplatsen med en omsättning på 237 miljoner.

Baserat på den listan så kan vi alltså anta att Hazelight Studios under 2018 kommer att vara en av Sveriges största spelutvecklare, sett till omsättning. 

Mängden anställda i bolaget minskar däremot från 47 till 18 personer. Men det beror på att Hazelight Studios under 2018 startade dotterbolaget Hazelight Games dit personal har flyttat för att fortsätta utvecklingen av nya spel. Även den studion gick med vinst under fjolåret.

Hazelight har för närvarande ett spel under utveckling enligt den egna sajten. Exakt vilken typ av spel det rör sig om är ännu inte känt. Josef Fares har däremot sagt att det kommer att vara väldigt annorlunda jämfört med tidigare spel som han har skapat. Även denna gång med Electronic Arts som distributör.

Årsredovisningen visar också att företaget redovisar 43,4 miljoner kronor som obeskattade reserver.

Breakit har sökt Josef Fares.

Uppdatering: I den ursprungliga artikeln listades obeskattade reserver till den egna kassan. 

Läs mer