Sök

Fertilitetsappen Femm ska hjälpa kvinnor – backas av abortmotståndare

Hälsa

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Kritiserar hormonella preventivmedel och backas av abortmotståndare.

Vi har rapporterat flitigt om den svenska P-appen Natural Cycles som hjälper kvinnor att bli gravida, eller att undvika graviditet.

Natural Cycles är dock långt ifrån det enda alternativet på marknaden, där flera fertilitets-appar pockar på uppmärksamhet.

Femm är en app som enligt egna uppgifter har laddats ned över 400.000 gånger bland användare i USA, EU, Afrika och Latinamerika.

Användaren laddar upp hälsodata i appen och kan därmed hålla koll på sin menstruation och ägglossning. På så sätt kan kvinnan använda Femm för att identifiera när chansen är störst att bli gravid.  Appen marknadsför sig med att hjälpa kvinnor att undvika graviditeter – och backas samtidigt av en organisation som är emot abort, rapporterar The Guardian.

En stor del av Femms intäkter kommer från privata donatorer, bland annat från Chiaroscuro Foundation, som är en stiftelse som backas av riskkapitalisten Sean Fieler. Han har bland annat stöttat politiker som arbetat mot preventivmedel och abort, och sitter i ledningen för stiftelsen som driver appen.

Femm uppges även varna för hormonella preventivmedel och menar att de kan vara skadliga för kvinnors hälsa.

Anna Halpine, vd för Femm Foundation, säger att det inte är relevant vad donatorerna har för ideologi eftersom appen inte arbetar med aborter.

”Femm har aldrig kommenterat abortfrågan och arbetar inte inom det området. Femm är en organisation dedikerad till att utöka information och kunskap om kvinnors reproduktiva hälsa runt om i världen, säger Anna Halpine till The Guardian. 

Läs mer