Sök

Uber börjar att stänga av passagerare med för lågt betyg

Uber

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Det rätta att göra".

Att köra Uber är sannolikt inte alltid en dans på rosor. Som förare kan du få skjutsa allt från supertrevliga personer till fulla och otrevlig passagerare. Ett dåligt beteende kommer såklart inte utan konsekvenser och det går sedan länge att sätta betyg på såväl passagerare som Uber-förare.

Ett uselt betyg ökar med andra ord sannolikheten att din chaufför hellre tar en passagerare med bättre betyg.

Nu tar dock Uber i med hårdhandskarna och meddelar att de passagerare som fått riktigt låga betyg kan stängas av från Uber.

I ett nytt blogginlägg skriver Uber att de börjar med USA och Kanada där passagerare och partners kommer att få godkänna nya regler för att inte förlora tillgång till appen. 

Användare kommer dock inte att stängas av direkt, och Uber finns där för att hjälpa. När stjärnorna börjar dala kommer appen att varna dig – och ge dig tips om hur du förbättrar ditt betyg. Det handlar exempelvis om att uppmuntra till gott uppförande, att inte kasta skräp i bilen och sluta be föraren köra över tillåten hastighet.

Om du ändå inte skärper till dig så får du se dig om efter nya sätt att färdas. Om du missköter dig så straffar techjätten även dina matvanor genom att även blocka dig från Uber Eats.

”Vi förväntar oss att bara ett mindre antal passagerare kommer att påverkas, men det är det rätta att göra”, skriver Uber.

Det är oklart vart ”gränsen” går men det ska handla om passagerare vars betyg är ”signifikant under normalt betyg”.

De nya riktlinjerna uppdaterades under onsdagen på Ubers blogg. Där meddelade bolaget även att de rullar ut en kampanj för att ”utbilda hela Uber-communityt” om de nya riktlinjerna.

 

Läs mer